Volledig scherm
Het gemeentehuis van Haaren. Die gemeente splitst per 1 januari op. © Marleen Duijf

Historisch besluit: doek valt voor Haaren in januari 2021

HAAREN - Het doek voor de gemeente Haaren valt definitief op 1 januari 2021. Dat historische besluit namen de vijf raadsfracties donderdagavond unaniem na een jarenlange discussie.

,,Gas erop”, zei Carine Blom van Progressief ’96 aan het slot van het besluit donderdagavond in de gemeenteraad over de toekomst van Haaren. Het historische besluit luidt het einde van de gemeente Haaren in over drie jaar, op 1 januari 2021. Daarmee stopt een jarenlange discussie die voor verdeeldheid zorgde bij inwoners onderling en de Haarense gemeenteraad. 

De provincie voerde steeds de druk op om de gemeente zichzelf snel te verdelen over vijf buurgemeenten. Als het doek inderdaad over drie jaar valt dan betekent dit dat er in november 2020 herindelingsverkiezingen in de gemeenten waarover Haaren (Oisterwijk), Esch (Boxtel) en Helvoirt (Vught) worden opgesplitst. Voor de overgang van Haarense delen, buurtschap de Margriet en het dorp Biezenmortel naar respectievelijk Heusden en Tilburg zijn naar verwachting alleen grenscorrecties nodig. Dat wordt nog onderzocht.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Deze Brabantse podcasts zijn het luisteren waard

    Deze Brabantse podcasts zijn het luisteren waard

    Podcasts zijn het helemaal. Ooit bedacht om bestanden op te nemen in RSS-feeds, nu niet meer weg te denken uit het medialandschap. Ze gaan over nieuws, sport, kunst&cultuur, levensvragen en zelfs tieten. Over elk denkbaar onderwerp is wel een podcast te vinden. Om je wegwijs te maken door de vele gesprekken en het oeverloze geouwehoer, hebben we een geheel willekeurige lijst gemaakt met podcasts die een link hebben met Brabant. Aanvullingen zijn welkom via dit e-mailadres.