Het hoofdgebouw komt op termijn in de etalage bij Kentalis in Gestel.
Volledig scherm
Het hoofdgebouw komt op termijn in de etalage bij Kentalis in Gestel. © Domien van der Meijden

Hoofdgebouw van Kentalis komt in de etalage

SINT-MICHIELSGESTEL - Het monumentale hoofdgebouw van Kentalis (het voormalig Instituut voor Doven) aan de Theerestraat in Gestel komt in de etalage. Maar behoud is de insteek.

Het historische hoofdgebouw van Kentalis aan de Theerestraat in Sint-Michielsgestel krijgt op termijn een nieuwe bestemming. Net als delen van het terrein dat bij Kentalis ligt. Om die reden deden Kentalis, de gemeente en de provincie samen onderzoek naar welke nieuwe mogelijkheden er voor het complex zijn als er straks een koper op de stoep staat.

In een nieuwsbrief laat Kentalis weten: ,,We vinden het belangrijk dat er op termijn iets gerealiseerd wordt dat van toegevoegde waarde is. Voor zowel onze cliënten, leerlingen en medewerkers van Kentalis. Want we blijven immers met Kentalis actief op een deel van ons terrein.”

Ook voor de inwoners van Gestel is het volgens Kentalis belangrijk dat er iets moois gebeurt op dit terrein. ,,We willen graag de monumentale status van het gebouw, de natuur en het landschap behouden, en waar dat mogelijk is nog laten versterken. Het is immers een Rijksmonument.”

Eigen vastgoedexperts van Kentalis, specialisten van de gemeente Sint-Michielsgestel en de provincie hebben samen onderzocht wat mogelijk is op het terrein, maar ook wat er niet kan. Zowel qua ruimte, functionele toepassingen als financiële mogelijkheden.

Kentalis ontstond toen in 2009 drie organisaties samengingen: Koninklijke Effatha Guyot Groep (KEGG), Viataal en Sint Marie. Deze drie organisaties zetten zich in voor mensen met een beperking in horen of communiceren.

Tijdens een informatiemarkt op dinsdag 27 november tussen 15.00 en 20.00 uur zijn er voor het publiek thematafels te bezoeken waar de experts samen een toelichting geven over een inmiddels opgestelde visie voor het terrein en wat zij allemaal hebben onderzocht om toekomstig gebruik van het pand te waarborgen.