Volledig scherm
'Te Gek' in Schijndel. © Jeanne Bosmans

Humoristisch ‘Te gek’ in Schijndelse kerk

SCHIJNDEL - Na het succes van vorig jaar met de uitvoering 'Halleluja' brengt de Boschwegse Toneelgroep uit Schijndel opnieuw een productie in de kerk aan de Boschweg: Te gek. Het stuk, dat vrijdagavond de première beleefde, speelt zich af in een vrouwenvleugel van een TBS-kliniek, waar de patiënten zich in een ingenieus gebouwd cellencomplex bevinden. 

Al meteen bij binnenkomst werden de bezoekers ontvangen door een 'psychiater' die aan iedereen twee pillen uitdeelde. Met het dringend advies om een pil voor en een pil na de pauze te nemen. ,,Dan krijgt u rust in uw hoofd" Om vervolgens er streng op te wijzen dat de pillen absoluut niet tegelijk ingenomen mochten worden. Al snel blijkt dat de kliniek is uitgerust met toch wat eigenaardig personeel. 

Vooral de psychiater, dr. Dreuf met zijn opmerkelijk Duits accent, houdt er merkwaardige methoden op na om zijn patiënten bij te staan. De directrice stelt zich voor door haar geweldige perfecte eigenschappen in een lied tot uitdrukking te brengen. ,,Er zijn maar drie dingen: ik en ik en ik." De ochtendsessie van de psychiater met de dames begint met wat lichaamsoefeningen, waarop een ontspanningsoefening volgt, ZEN... Waarna de bijeenkomst in totale chaos uitmondt en daar zal het niet bij blijven. 

Tijdens een lied van cipier Boris om cipier Jules wat meer lef te bezorgen, fungeren de vrouwen in de cellen als achtergrondkoor. Een ludieke vondst. Maar als de dames over het fenomeen 'de man' gaan discussiëren, zijn ze niet bepaald complimenteus. ,,Smoesjes hebben ze." ,,Ze kunnen niks, niks kunnen ze." Te gek bevat tal van humoristische scenes en wordt met verve door de spelers gebracht. ,,Heel mooi", aldus de Schijndelse Riek Boeijen ( 85). ,,En ook mooi dat het in de kerk gespeeld wordt."