Volledig scherm
Het drugslab in de woning aan de Broxven in Esch. © Bart Meesters/Meesters Multi Media

Huurders van drugswoning in Esch blijven langer vastzitten

ESCH - De twee verdachten die op woensdag 3 juli zijn gearresteerd in een vrijstaande woning aan de Broxven in Esch blijven langer in de cel zitten. Dat heeft de politie desgevraagd meegedeeld. Die trof vorige week een groot drugslab aan in de kelder van het pand. 

De twee verdachten, een 49-jarige man uit Hengelo en een 40-jarige Hongaarse,  zitten tijdens hun voorarrest ‘in beperkingen’. Dat betekent dat ze geen contact mogen hebben met de buitenwereld, alleen met hun advocaat. Ook die is gebonden aan de beperkingen. 

Huurders

De twee waren sinds enkele jaren de huurders van het pand. De eigenaar, een lokale ondernemer, zei niets van de illegale activiteiten te weten. De gemeente Haaren gaat de woning een half jaar sluiten vanwege de drugsvondst.  

In de door hoge bomen aan het zicht onttrokken woning werd amfetamine-olie geproduceerd, een grondstof voor amfetamine en andere harddrugs. De politie trof er verder ook afvalstoffen aan die vrijkomen bij de productie van de synthetische drug MDMA. 

7.000 liter afvalstoffen

In totaal was er zo'n 7.000 liter aan afvalstoffen van drugsproductie in de villa opgeslagen. Volgens de politie is door het oprollen van het lab mogelijke flinke natuurschade voorkomen, omdat criminelen doorgaans het afval in de natuur dumpen. 

Op riool geloosd

Het onderzoek van de politie naar dit drugslab en de verantwoordelijken erachter is nog in volle gang, aldus een politiewoordvoerster. Het richt zich onder meer nog op  de verontreiniging die is toegebracht door degenen die het lab exploiteerden. Het vermoeden bestaat namelijk dat er afvalstoffen zijn geloosd in het riool en de omgeving van de woning. 

De politie kwam het drugslab in Esch op het spoor na een anonieme tip.