In Meierij alle zeilen bijgezet in bestrijding processierups

VIDEOHAAREN - Ondanks preventieve maatregelen moeten de gemeenten in de Meierij vol aan de bak om de overlast van de eikenprocessierups binnen de perken te houden. Het Kenniscentrum Eikenprocessierups verwacht extreme hinder. 

De overlast van de eikenprocessierups is ook in de Meierij fors toegenomen. Neem Haaren. Die gemeente heeft in de afgelopen dertig dagen bijna twee keer zoveel meldingen (92) gehad dan in dezelfde periode vorig jaar (53). Er zijn inmiddels zo'n vijfduizend bomen preventief behandeld in de gemeente, maar of dat effect heeft moet nog blijken. Ondanks de nu al grotere hinder dan vorig jaar moet de piek van de plaag nog komen, stellen deskundigen. Dat gebeurt als het warmer wordt. 

  1. Na jaar popt bijenlint toch op in Haaren

    Na jaar popt bijenlint toch op in Haaren

    HAAREN - Het leek zo'n goed idee vorig jaar: Midden-BrabantGlas wilde de vers-gedichte sleuven van het glasvezelproject in Haaren gebruiken als zaaibed voor bloemen en kruiden waar bijen en andere insecten dol op zijn. Op twee zaterdagen in het voorjaar van 2018 gingen tientallen vrijwilligers op pad om over 10 kilometer de grond op de sleuven vlak te harken en in te zaaien met een mengsel van bloemzaden. Maar vervolgens viel er maandenlang geen spatje regen en kwamen er dus geen bloemen op.