Bijna 650 woningeigenaren in Meierijstad meldden zich al aan voor de actie Meierijstad Isoleert. Het gaat alleen om woningen van voor 1977.
Volledig scherm
Bijna 650 woningeigenaren in Meierijstad meldden zich al aan voor de actie Meierijstad Isoleert. Het gaat alleen om woningen van voor 1977. © Kees Martens

Isolatie van woningen slaat aan in Meierijstad

SCHIJNDEL/VEGHEL - Bijna 650 inwoners van Meierijstad hebben zich al aangemeld voor het isoleren van hun woning. ,,Bij de huidige gasprijzen verdien je die investering al in zo’n 2,5 jaar terug.” Mogelijk volgt ook nog een actie voor glasisolatie. 

,,Hartverwarmend.” Zo noemt eigenaar Marc Verbeeten van de organisatie De Verbinding de belangstelling voor Meierijstad Isoleert. De Verbinding zette deze actie samen met de gemeente en de Energie Coöperatie Meierijstad (ECM) op. De actie is bedoeld voor zo'n 12.000 eigenaren van woningen in Meierijstad van vóór 1977. Deze huizen komen in aanmerking voor een stevige subsidie voor het isoleren van spouwmuren, vloeren en daken. Verbeeten: ,,Met zo'n 500 deelnemers waren we al zeer tevreden. Nu zitten we er al richting de 650 aanmeldingen en het opgeven kan nog tot aan de zomervakantie.” 

‘Belangstelling was echt groot’

Quote

Bij de huidige gasprijzen verdien je die investe­ring al in zo'n 2,5 jaar terug

Marc Verbeeten , De Verbinding

In december en januari werden liefst achttien informatieavonden gehouden voor Meierijstad Isoleert. ,,Hier kwamen zo'n 1500 mensen op af. De belangstelling was echt heel groot, vonden we.”  
Tot nu toe meldde 5,2 procent van de woningeigenaren zich aan. ,,Meierijstad is de elfde gemeente in Brabant waar we deze actie houden. En tot nu toe was Landerd met 5,6 procent de gemeente met naar verhouding de meeste aanmeldingen. Daar gaan we in Meierijstad heel waarschijnlijk overheen. En bedenk daarbij dat lang niet alle woningen van vóór 1977 geschikt zijn voor isolatie, zeker veertig procent valt af vanwege technische redenen of omdat ze al goed genoeg geïsoleerd zijn.” 

‘De volgende vijftig volgen rap’

Het isoleren van de eerste woningen in de oude gemeenten Veghel, Schijndel en Sint-Oedenrode is al gestart. ,,Er zijn al zeker dertig woningen geïsoleerd, de volgende vijftig volgen rap.” Volgens Verbeeten twijfelen veel woningeigenaren vanwege de kosten. ,,Een woning isoleren kost gemiddeld duizend euro. Het kan variëren van 400 euro voor een klein huis tot wel 2000 euro voor een vrijstaande woning. Maar bij de huidige gasprijzen verdien je die investering al in zo'n 2,5 jaar terug. De energielasten dalen enorm door de isolatie.” 

Ook actie voor glasisolatie?

Spouwmuurisolatie bedraagt bijvoorbeeld 15,50 euro per vierkante meter. Ongeveer een derde wordt gesubsidieerd als eigenaren kiezen voor minimaal twee isolatiemaatregelen. De drie partijen zijn nog bezig om te bekijken of er ook een actie mogelijk is voor glasisolatie. Verbeeten: ,,Het viel ons op dat in Meierijstad nog heel veel mensen enkel glas hebben. Of oud dubbel glas. Voor die mensen is het ontzettend rendabel om nieuw dubbel glas aan te schaffen. Dit scheelt echt enorm veel aan energiekosten.” 

  1. Bij de buren bouwen ze wél woningen, Boxtelse plannen voor duizend huizen op de plank: ‘Komt goed’
    PREMIUM

    Bij de buren bouwen ze wél woningen, Boxtelse plannen voor duizend huizen op de plank: ‘Komt goed’

    BOXTEL - Het klopt dat er in Boxtel amper gebouwd wordt, terwijl de plannen voor meer dan duizend huizen op de plank liggen. Alleen in Rucphen en Moerdijk wordt op dit moment minder gebouwd. Maar dat is slechts een momentopname, zegt het gemeentebestuur. Want let op, voegt het college eraan toe: ‘Volgend jaar staan we veel hoger op de provinciale ranglijsten’. Partijen zijn er niet gerust op.