Volledig scherm
Leerlinge Lynn (6) en burgemeester Han Looijen openen samen de nieuwe schoolbibliotheek in De Bolster. Ze knippen een rode strik aan flarden. © Domien van der Meijden

Jarige Bolster opent een nieuwe schoolbibliotheek in Gestel

SINT-MICHIELSGESTEL - OBS De Bolster in Sint-Michielsgestel viert deze weken haar 40-jarig bestaan. Dat deed ze gisterochtend onder meer met de opening van een nieuwe schoolbieb met 3000 boeken. De boekenrekken komen uit de oude Brenthof.

De 351 kinderen van de openbare basisschool De Bolster in Sint-Michielsgestel hebben er een mooie aanwinst bij. Ze kunnen sinds gisterochtend naar hartelust boeken lezen uit een compleet vernieuwde bibliotheek op de eerste verdieping van de veertig jaar oude school. Burgemeester Han Looijen knipte samen met leerlinge Lynn (6) de grote, rode crepepapieren strik door met een flinke schaar. Daarna mochten kinderen van groep acht als eerste snuffelen tussen een compleet vernieuwde collectie van 3000 kinderboeken.

Quote

Omdat we ons 40-jarig jubileum vieren, wilden we wat zaken verbeteren: zoals deze nieuwe bieb

Maaike Lauwerijssen, Directeur De Bolster

Directeur van de basisschool Maaike Lauwerijssen is erg trots op de splinternieuwe schoolbibliotheek. ,,Ooit was er het plan om in alle basisscholen een bibliotheek te maken met zelfs leesbevorderingsconsulenten. Maar dat plan ging uiteindelijk niet door. Omdat we dit jaar ons 40-jarig jubileum vieren, wilden we een aantal zaken verbeteren op school. Ouders hebben zo onder meer het schoolplein al een opknapbeurt gegeven. En we zijn aan een nieuwe schoolbibliotheek begonnen.”

Hergebruik boekenkasten Brenthof

Al voor de schoolvakantie werd contact gelegd met de bibliotheek De Brenthof. Die ging verkassen naar De Meander in het gemeentehuis en de boekenkasten van de oude Brenthof kwamen leeg. ,,Prachtig voor ons. We hebben kunnen regelen dat leerkrachten en ouders samen die kasten gingen ophalen met een aanhanger. We hebben een bestaande collectie schoolboeken helemaal doorgenomen. Boeken die weinig werden gelezen zijn weg gedaan en aangevuld door nieuwe collecties. Dus hebben we nu een prachtige nieuwe bieb.”

Ook voor de kleintjes is er een aparte hoek vlakbij de hoofdingang waar lees- en prentenboeken vanuit een rolbare kast geleend kunnen worden. ,,Allemaal heel uitnodigend voor onze kinderen om meer boeken te gaan lezen. Elke dag een beetje lezen brengt de kinderen een enorme woordenschat. Er zitten wel wat meer boeken tussen waar ook plaatjes in zitten. Kinderen zijn nu eenmaal meer beeldend ingesteld dan vroeger. Maar dat nemen we voor lief. Lezen is nu eenmaal erg belangrijk voor de ontwikkeling.”

Volledig scherm
Han Looijen snuffelt tussen de nieuwe kinderboeken in nieuwe bibliotheek van De Bolster. © Domien van der Meijden

En dat vindt ook burgemeester Han Looijen, die graag de nieuwe schoolbibliotheek kwam openen. Hij verklapte de kinderen nog een klein geheimpje. ,,Mijn oudste kind komt straks bij jullie op school.” Looijen heeft inmiddels een huis gekocht in Gestel en verhuist binnenkort met zijn gezin vanuit Zaltbommel naar de gemeente waar hij burgemeester Jan Pommer opvolgde.