Volledig scherm
Een Jola-winkel in Bodegraven. © Jola Mode

Jola weg uit Gestel: nog meer leegstand

SINT-MICHIELSGESTEL - Met het vertrek van modezaak Jola uit Sint-Michielsgestel komt een stoelendans op gang. Weliswaar verhuist Jens Mannenzaken naar het Jolapand, maar die laat vervolgens zelf een lege plaats achter. Zo komt er nog meer leegstand.

Na sluiting van de vestiging in Boxtel, juni dit jaar, doet de Jola na twintig jaar in de Nieuwstraat in Sint-Michielsgestel ook haar deuren dicht. Het winkelpersoneel zwijgt, maar algemeen directeur Jan Segeren reageert wel op vragen over de opheffingsplakkaten. Vanuit de hoofdvestiging in Made zegt hij: ,,Ons huurcontract loopt per 1 februari af. Contractverlenging past niet in ons economisch plaatje.”

Het gat dat Jola in het Gestelse winkelruimtebestand laat vallen gaat Jens Mannenzaken opvullen. Richard Kapteijns hoeft er de straat maar voor over te steken met zijn kledingzaak. ,,Het voor mij nieuwe pand op Nieuwstraat 3 is ruimer en dat past beter bij mijn wensen. Ik verwacht er op 1 maart te kunnen openen”, aldus Kapteijns. Grootscheepse verbouwingen zijn niet nodig. En het gat dat hij achterlaat met zijn winkel, op nummer 10, wat gebeurt daarmee?

Geen sluitend antwoord

Quote

Er zijn te veel vierkante meters aan winkelruim­te

Albert van Boven, Verhuurder

Daarop heeft Albert van Boven, de verhuurder van zowel de leegstaande voormalige Kruidvat als van het huidige pand van Jens Mannenzaken, zeker nog geen sluitend antwoord. ,,Het is moeilijk om gegadigden te vinden voor deze locaties. De tijden van weleer zijn gewoon voorbij.” Daarmee doelt Van Boven op de gehele ‘voorraad’ aan winkelruimte in het dorpscentrum-in-aanbouw.

,,Er zijn te veel vierkante meters aan winkelruimte. Naar mijn mening zijn de vooruitzichten niet echt gunstig. Dat komt natuurlijk ook door het veranderend koopgedrag, door internet. Kijk maar eens om je heen. Ook in Boxtel en Veghel staat veel leeg. Tenzij er van buitenaf interesse komt, raak je winkelruimte aan de straatstenen niet kwijt. Het centrum in Gestel heeft straks, waar al veel eerder voor gewaarschuwd is, een overcapaciteit aan winkelruimte.”

Stroperigheid

De voortgang in de bouw van het Gestelse centrum is ook door Jola nauwgezet gevolgd, zegt Jan Segeren. Overwegingen om Jola te vestigen in een van de (nog te bouwen) nieuwe panden strandden in wat Segeren noemt ‘de stroperigheid bij de ontwikkeling van het centrum’. Toch houdt de algemeen directeur de mogelijkheid open voor een terugkeer in Gestel. ,,Eerst moet het maar eens af zijn, daarna zien we wel.” Voor de vier parttime-medewerkers van de Gestelse Jola ligt volgens Segeren een ‘passende oplossing’ klaar. Die houdt in dat het personeel op andere locaties van de modeketen aan de slag kan.