Volledig scherm
De vier jonkies maken het goed en mogen voor het eerst naar buiten. © BestZOO

Jonge pantertjes voor het eerst buiten bij BestZOO

LENNISHEUVEL/BEST - Jos en Marian Nooren uit Lennisheuvel hebben bijzonder geboortenieuws uit de dierentuin BestZoo in Best waar ze eigenaar van zijn. Er zijn maar liefst vier Sri Lanka panterwelpjes geboren. En dat is al heel bijzonder, want in de natuur werpt een Sri Lanka panter vaak maar twee of drie jongen.

De jonge bolletjes wol mogen komend weekeinde voor het eerst het publiek ontmoeten en buiten hun eerste stappen zetten. De eerste weken zijn de jonkies met de nodige zorg van Nooren en alle dierenverzorgers omringd. Nooren: ,,De panterwelpjes verbleven samen met hun moeder de eerste weken binnen, waar ze in alle rust konden drinken en slapen. Inmiddels zijn ze mans genoeg om naar buiten te gaan.”

Minder dan duizend in de natuur

De Sri Lanka Panter (Panthera pardus kotiya) is een bedreigde ondersoort van de panter, die alleen voorkomt op het eiland Sri Lanka. Waarschijnlijk zijn er tussen de 550 tot 950 Sri Lanka panters in de natuur over. Wereldwijd verblijven er nog ruim zeventig Sri Lanka panters in dierentuinen.

Er worden ongeveer 2 tot 3 welpjes geboren na een draagtijd van 3,5 maand. ,,Bij ons zijn er maar liefst vier geboren en dat is een grote uitzondering. In het begin zijn de welpjes nog blind, pas na 10 dagen gaan de ogen open. Na 6 weken beginnen de jonge panters met het eten van vlees. In de natuur blijven de jongen bij hun moeder tot ze 2 jaar oud zijn. Pas dan hebben ze het jagen goed genoeg onder de knie.”