Volledig scherm
Vandalen gooien auto van activist om in Boxtel © Dumpert

Justitie jaagt op vandalen die auto's van activisten omver gooiden in Boxtel, beelden bijna miljoen keer bekeken

BOXTEL - Het Openbaar Ministerie is een onderzoek begonnen naar de tegendemonstranten die vorige week maandag in Boxtel meerdere auto’s van dierenactivisten hebben omgegooid. Dat gebeurde tijdens de urenlange bezetting van een varkensboerderij, die even verderop plaatsvond. Justitie gaat de video’s onderzoeken waar de verdachten herkenbaar op staan.

De gemoederen liepen vorige week maandag hoog op toen ruim honderd dierenactivisten een varkensboerderij in Boxtel bestormden en vervolgens urenlang in bezet hielden. Tegenstanders van de activisten gooiden geparkeerde auto’s van activisten omver en deelden op sociale media provocerende foto’s van een barbecue die dichtbij de fokkerij gehouden wordt.

Volgens de dierenactivisten raakten in totaal drie auto’s zwaar beschadigd en werd bij een vierde de ruiten ingeslagen en banden lek gestoken. Ook werd er een stuk vlees op een van de voertuigen gelegd. De schade wordt volgens de activisten in totaal geschat op vijftigduizend euro.

Inzamelingsactie

Een inzamelingsactie om de gedupeerden een hart onder de riem te steken heeft inmiddels een bedrag van tienduizend euro opgeleverd. Activisten beweren dat de schade niet op de daders is te verhalen omdat hun identiteit nog niet bekend is. Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie geeft aan dat er weldegelijk naar de verdachten wordt gezocht.

De beelden van de vernieling, die onder meer via Dumpert en VKMag massaal werden bekeken, kunnen daarbij van pas komen, legt Martine Pilaar van het OM uit. ,,Men heeft niet het recht om het heft in eigen handen te nemen. We weten nog niet wie we hiervoor strafbaar kunnen stellen, maar we zijn er mee bezig.”

Aangifte

Jonathan Loogman, woordvoerder van de activisten, heeft bij de politie aangifte van vernieling gedaan. ,,Dat dit reacties zou oproepen wisten we. Maar dat er zó veel frustratie zou zijn, hadden we niet gedacht”, zei hij eerder over de vernieling.

  1. Het dorp van Steven Woudstra... ‘Schijndel ideale bruid voor Meierijstad’
    PREMIUM

    Het dorp van Steven Woudstra... ‘Schijndel ideale bruid voor Meierij­stad’

    Attentiestenen? Dat zijn mooie donkere stenen met daarop een fraaie foto van een (meestal) verdwenen pand plus een informatief tekstje. Een initiatief van architect Steven Woudstra (52). ,,Met deze stenen - er liggen dertig in Schijndel - wil ik de jeugd erop attent maken dat ze voorzichtig moet zijn met het erfgoed. In de jaren zeventig is veel verloren gegaan. Zoals de villa's van Jansen de Wit en van Bolsius. De attentiestenen liggen in diverse gemeentes. Sinds dit jaar ook in Utrecht en Uden. En zelfs in België." Ook in zijn andere ideeën is architect Steven Woudstra origineel; onder meer met religieus erfgoed in zijn portefeuille. ,,Kloosters, pastorieën en kerken. Omgebouwd tot zorgcentrum of tot appartementen. Of tot werkplek, zoals mijn architectenbureau in het Hervormde Kerkje."