Volledig scherm
Leerlingen van basisschool 't Kwekkeveld in Schijndel krijgen info van de stichting Toegankelijkheid Meierijstad over het gebruik van een rolstoel. © Jan Zandee

Kinderen van ’t Kwekkeveld in Schijndel zijn voor even blind of slecht ter been

SCHIJNDEL - Hoe is het om in een rolstoel door het leven te moeten? Of als je slechtziend, blind, slechthorend of doof bent?

Hoe is het om met beperkingen te leven en hoe kun je mensen met een beperking een helpende hand toesteken? Op deze vragen kregen de leerlingen van groep acht van basisschool 't Kwekkeveld in Schijndel gisteren antwoord. 

Rolstoelen

Vrijwilligers van Stichting Toegankelijkheid Meierijstad, een platform dat adviezen geeft voor een leefbare omgeving voor mensen met een beperking, gaven een kijkje in de begrenzingen die zij ervaren door hun handicaps.

Bochtje nemen

Rolstoelers Riens van Raaij uit Schijndel en Marthie van de Burght uit Veghel vertelden over de obstakels die vaak de weg versperren voor rolstoelers. Ze legden uit hoe je iemand in een rolstoel bijvoorbeeld op een verhoging helpt. En, ook belangrijk, hoe er weer vanaf.

Volledig scherm
Leerlingen van basisschool 't Kwekkeveld in Schijndel krijgen info over het gebruik van een rolstoel. © Jeanne Bosmans

Van den Burght liet kinderen beurtelings plaatsnemen in een rolstoel en erachter en gaf advies hoe de helpende persoon contact kan maken en kan helpen. Van Raaij gaf uitleg hoe je in een rolstoel de bochten kan nemen op een parcours met pionnen.

Quote

Ik vind het belangrijk om te vertellen dat we ons door onze beperking niet laten beperken

Marieke Raymakers

In een andere ruimte liepen kinderen met speciale brillen en stokken om te ervaren hoe het is om slecht te zien of blind te zijn. Wat toch wat paniekerige reacties opleverde, zoals ,,Ik weet niet waar ik ben." De Schijndelse Marieke Raymakers, zelf bijna blind: ,,Met deze hulpmiddelen ervaren ze hoe zoiets is. En ik vind het belangrijk om te vertellen dat we ons door onze beperking niet laten beperken."

  1. Het dorp van Steven Woudstra... ‘Schijndel ideale bruid voor Meierijstad’
    PREMIUM

    Het dorp van Steven Woudstra... ‘Schijndel ideale bruid voor Meierij­stad’

    Attentiestenen? Dat zijn mooie donkere stenen met daarop een fraaie foto van een (meestal) verdwenen pand plus een informatief tekstje. Een initiatief van architect Steven Woudstra (52). ,,Met deze stenen - er liggen dertig in Schijndel - wil ik de jeugd erop attent maken dat ze voorzichtig moet zijn met het erfgoed. In de jaren zeventig is veel verloren gegaan. Zoals de villa's van Jansen de Wit en van Bolsius. De attentiestenen liggen in diverse gemeentes. Sinds dit jaar ook in Utrecht en Uden. En zelfs in België." Ook in zijn andere ideeën is architect Steven Woudstra origineel; onder meer met religieus erfgoed in zijn portefeuille. ,,Kloosters, pastorieën en kerken. Omgebouwd tot zorgcentrum of tot appartementen. Of tot werkplek, zoals mijn architectenbureau in het Hervormde Kerkje."