Kindervakantieweken barsten los, Mini-Gestel beleeft Mini-ruimtereis

VideoSINT-MICHIELSGESTEL/DEN DUNGEN/ESCH - De Mini-Ruimtereis in Sint-Michielsgestel is van de grond, het jaarlijkse vakantiebouwdorp Mini-Gestel - met als thema ruimtereizen - is gelanceerd. Zoals in meer plaatsen in de regio Meierij maandag de kindervakantieweek begon.  

Maar liefst 820 scholieren sjouwen op deze eerste ochtend van Mini-Gestel met pallets, zagen planken, timmeren vol overgave aan hun paleisjes. Het terrein van Kleine Ruwenberg loopt over van bouwactiviteiten.

Terwijl op de achtergrond de oproep klinkt voor aanmelden tot burgemeester en/of wethouder overlegt de 10-jarige Lynn van den Bosch met haar groepje met Ninthe, Nouk en Luna over hoe de dakconstructie aan te pakken. ,,Dit is heel erg leuk", zei Lynn bij het toch aardig vormgegeven bouwwerk, ,,maar van tevoren hadden we eigenlijk helemaal geen plan.” 

Liefst drie verdiepingen

Nu de contouren van het huisje vastliggen is dat anders. Onverdroten timmeren de meisjes verder. Wat meters verderop, tevens wat andere huisjes-in-aanbouw verder, peinzen Sam, Guus en Robbe over een onderkomen met liefst drie verdiepingen. De aanzet is er, want de jongens van 7, 9 en 10 zeulen een megagroot pallet tot naar hun bouwterrein. Geen moment van twijfel over de haalbaarheid van hun project.
Zo gaat het door, overal op de levendige Kleine Ruwenbergvlakte. Niet altijd met evenveel succes. Bij de EHBO-post wacht een klein rijtje jeugdige timmerlieden op behandeling. ,,Veel wespensteken", meldt Astrid van Schijndel, ,,maar we haalden toch ook wel al splinters uit handen, en een enkeling trapte in een spijker.” 

Volledig scherm
Her en der op het Kleine Ruwenbergterrein verrijzen bouwsels van heel divers formaat en vorm. De Mini-Ruimterreis ging maandagochtend van start. 720 kinderen wilden deze traditionele laatste vakantieweek in hun dorp niet missen. © Willem Geurts/BD

Kort na twaalven steekt een fikse drukte op bij de tent met boterhammen en drank. Bouwen vergt veel energie, en die vraagt -om op peil te blijven- nou eenmaal om brandstof.
Voor Sam, Guus en Robbe is dat ook een mooi moment om zich te beraden op de komende dagen. Nee, woensdag in het met eigen handen gebouwde huisje slapen is er (nog) niet bij, klinkt het berustend. Daarvoor achten hun ouders de vrienden nog ietwat te jong. Dus kijken ze al enigszins reikhalzend uit naar donderdag. ,,Dan kunnen we spulletjes verkopen, die we thuis al uitgezocht hebben", vertelt Robbe. 

Voordat het zover is zal de democratisch gekozen Mini-Gestelburgemeester met zijn wethouders de koers al zorgvuldig hebben uitgezet. Dát het een voortvarende vlucht gaat zijn, deze Gestelse Mini-Ruimtereis, dat lijkt op voorhand al een zekerheid. Al net zo zeker als dat dit de laatste vakantieweek is.
Op vrijdagavond komt met een feestavond een einde aan de ruimtereis.  En ouders die de vorderingen van het bouwdorp willen volgen, kunnen dat live zien op de website van Mini-Gestel. Een webcam registreert de verrichtingen van de ruim zevenhonderd kinderen. 

Vijftigste editie Den Dungen 

Volledig scherm
Voorzitter Noor Janssen (rechts) en penningmeester Sandra van Bladel van Bouwdorp JESch in Esch. © Robèrt van Lith/BD

In Den Dungen barst de kindervakantieweek pas dinsdag los. Het is de vijftigste editie, zo meldt secretaris Stef Beerens. ,,We gaan dit jaar richting de 350 kinderen die deelnemen", verwacht Beerens. ,,We hebben al zo'n 300 inschrijvingen en meestal melden veel kinderen zich nog op de eerste dag zelf aan.” Vanwege het gouden jubileum is er dit jaar ook een mini-kermis voor de kinderen in Den Dungen. ,,En iedereen is welkom op onze feestavond van komende donderdag", zegt Beerens. ,,Dat feest stond eerst gepland voor zaterdag 24 augustus, maar we hebben toch besloten het deze donderdag te doen.” 

Esch: 145 kinderen 

Bouwdorp JESch startte ook maandag. De 22ste editie, zo rekent voorzitter Noor Janssen voor. Zeker 800 houten pallets hebben ze aangeschaft voor het bouwdrop aan Het Kruys. ,,Dit jaar doen 145 kinderen mee, dat zijn bijna alle kinderen van basisschool Sint-Willibrordus. Maar in het verleden hadden we hier bijna 300 kinderen in het bouwdorp. Je kunt zien dat er niet veel meer wordt gebouwd in Esch.” 
Op meer locaties in de Meierij is het deze week kindervakantieweek, zoals in Wijbosch, Liempde en Haaren.  

Volledig scherm
Ook in Esch geen gebrek aan hout bij Bouwdorp JESch. © Robèrt van Lith/BD
Volledig scherm
Het groepje van Sam, Guus en Robbe wil de hoogte in met hun bouwwerk op Mini-Gestel in Sint-Michielsgestel. © Willem Geurts/BD