Volledig scherm
Actievoerders bezetten boerderij in Boxtel. © Bart Meesters

Klacht over politieoptreden tegen journalisten in Boxtel

BOXTEL - Het politieoptreden tegen journalisten die verslag deden van de Boxtelse stalbezetting heeft bij verschillende media tot verontwaardiging geleid. Verslaggevers zouden door de politie zijn toegeschreeuwd, uitgescholden en zelfs geduwd. 

In één geval zou een agent zonder reden aan apparatuur van een journalist hebben getrokken. Daardoor werd de verbinding verbroken. Onder meer het Brabants Dagblad heeft een officiële klacht ingediend, bij de politie Oost-Brabant. Het ‘mondelinge en fysieke gedrag’ van de agenten wordt daarin grensoverschrijdend genoemd. ,,Er was geen enkele aanleiding om zo tegen de journalisten op te treden”, staat in een brief, die mede-ondertekend is door BD-hoofdredacteur Lucas van Houtert.

Vijandig

Maandag bezetten dierenactivisten uit de hele wereld urenlang een varkensstal in Boxtel. Zowel journalisten als politie waren in groten getale van de partij. In de klacht (die de media aan de korpsleiding hebben gestuurd), valt te lezen dat de politiehouding richting journalisten vijandig was, ‘zonder aanwijsbare reden’. Ook voelden media zich beknot in hun werk. Verslaggevers moesten op een aangewezen plek - een zogeheten persvak - verslag doen. Daar konden echter alleen de demonstranten gehoord worden. En niet de boeren.

,,Een evenwichtig beeld van de situatie bleef uit; we bleven verstoken van informatie en vanuit de politie was niemand aanspreekbaar.” Een politiewoordvoerder (aangesteld om media bij incidenten te informeren) arriveerde volgens de klacht pas laat op de avond bij de stal. De bezetting van de stal was echter al om 12 uur ‘s middags begonnen.

Goed en grondig onderzoeken

De politie laat weten de inhoud van de brief serieus te nemen en de zaak ‘goed en grondig’ te gaan onderzoeken. ,,We nemen de tijd om dat goed te doen”, aldus een woordvoerder. Om die reden kan hij nu nog niet inhoudelijk reageren. Klachten worden bij de politie overigens altijd afgehandeld door een speciale afdeling. ,,Iedere burger die zich onheus bejegend moet daar bij de politie over kunnen reclameren.”