Volledig scherm
Het publiek betoveren, daar draaide het voor een belangrijk deel om tijdens de dansvoorstelling Belle en het Beest © Chris Korsten

Klassieke dansafdeling Phoenix Cultuur betovert in Schijndel

SCHIJNDEL - De klassieke dansafdeling van Phoenix Cultuur heeft zaterdagmiddag in 't Spectrum de familiedansvoorstelling Belle en het Beest op de planken gebracht. In twee opeenvolgende voorstellingen etaleerde de oorspronkelijk uit Oezbekistan afkomstige Elmira van Maris-Amirhanova haar klasse als choreograaf.

Wie kent het niet, het sprookjesachtige verhaal van Belle en het Beest? Oftewel Beauty and the Beast, van origine een Amerikaanse animatiefilm van Walt Disney uit 1991. Hoewel er inmiddels talrijke variaties zijn uitgebracht, komt de verhaalstructuur meestal in grote lijnen overeen. Elmira v an Maris-Amirhanova is het in ieder geval gelukt er één vloeiend geheel van te maken, waarbij een traditioneel schimmenspel met slagschaduwen in het tweede deel voor een extra dimensie zorgde. 

,,We zijn met z'n allen maandenlang bezig geweest met het verfijnen van élke dansbeweging. Deze groep, die uit zo'n zestig dansers in de leeftijd van 4 tot 26 jaar bestaat, heeft mij trots gemaakt”, luidde na afloop haar reactie. 

Aladdin

,,De volgende productie staat gepland over twee jaar. Wat we gaan doen? Vooruit, ik zal het maar verklappen: Aladdin! Een leuke bijkomstigheid is dat het wonderlijke sprookje redelijk dicht in de buurt van mijn roots komt.”

Birgen Musterd en Bregje Rijkers vervulden ieder één keer de rol van Belle, terwijl Felix Kooijmans zich mocht uitleven als Het Beest. ,,Jongen, wat heb ik een druk weekend! Eerst tweemaal met Phoenix aan de bak, vervolgens drie keer met de Boschwegse Toneelgroep. Ter ere van het 25-jarige jubileum spelen we het Schijndelstalige stuk Zommer 69. Ik heb een dubbelrol in het stuk, óók dat nog...", gaf Kooijmans prijs.

De rol van verteller was een kolfje naar de hand van Truus van de Ven.

Volledig scherm
De bijzondere aandacht voor kostuums was een ander pluspunt, waarvoor Ans Keetels, Monic van der Heijden en Marie-José van den Bergh verantwoordelijk waren. © Chris Korsten