Volledig scherm
SCG'18 de vernieuwde velden © Jan Zandee

Klimaatneutraal SCG'18 als rolmodel in Sint-Michielsgestel

SINT-MICHIELSGESTEL - Voetballen op haar zowat klimaatneutrale accommodatie van Sportpark Zegenwerp maakt SCG'18 welhaast tot een modelvoetbalclub. Gasloos, met warmteterugwinning én met 105 zonnepanelen zélf elektriciteit opwekkend is de Gestelse club ogenschijnlijk uniek in het land. Klaar voor de toekomst, daarmee een voorbeeld voor voetballand Nederland. Betrokken instanties, organisaties, bedrijven en omwonenden kregen vrijdagmiddag uitleg bij de realisering van het gedurfde project.

SCG'18 speelde volgens voorzitter Rick Groetelaers tijdig en op de juiste manier in op de fusie van de twee vroegere Gestelse clubs. Gemeente en voetbalclubs sloegen de handen ineen, vonden meewerkende bedrijven, sponsoren en vooral veel vrijwilligers. Want wat zij tussen mei van dit jaar en het begin van de voetbalcompetitie in september realiseerden is bewonderenswaardig. Dat viel op te maken uit de reacties van de bezoekers. Verbazing bij enkelen bij de rondgang, als in de kleedaccommodatie led-verlichting dankzij de bewegingssensoren aanfloept. Dan is er nog het innovatieve waterbergingssysteem. Er is zoveel meer, dat SCG'18 tot een modelclub maakt. Althans, zeker wat de accommodatie aangaat. Groetelaers zegt met genoegen dat 'van diverse kanten interesse is' voor de gekozen werkwijze binnen de club.

Of deze zorgvuldig uitgestippelde aanpak binnen de gemeentegrenzen, in de dorpen Berlicum, Den Dungen en Gemonde, navolging krijgt is nog ongewis. Wethouder Van der Aa reageert behoudend: "Dit project is een mooi voorbeeld van hoe het kan. Maar er hangt natuurlijk ook een flink prijskaartje aan (bij SCG'18 550.000 euro-red.). De gemeente wil haar accommodaties waar mogelijk stapsgewijs gaan verduurzamen. Dat past ook in de duurzaamheidsvisie." 

Contributie

Moet de contributie van leden omhoog vanwege de kosten van het complex, of juist omlaag vanwege de forse energiebesparing? Voorzitter Groetelaers: "De contributie verandert niet vanwege de verbouwing. Er is bij de fusie goed begroot en de investering voor de aanpassing van de sportaccommodatie wordt over een langere termijn uitgesmeerd."

Volledig scherm
SCG'18 kantine opening van de vernieuwde accomodatie door de voorzitter © Jan Zandee
  1. Zoeken naar de ‘skonste plekskes’ in Meierijstad
    Column

    Zoeken naar de ‘skonste plekskes’ in Meierij­stad

    SCHIJNDEL - De Glazen Boerderij? Dat ene plekje midden op de Dommel of het fietsenhok van je oude school? De gemeente is op zoek naar jouw mooiste plekjes van Meierijstad. Iedereen mag 10 iconen nomineren en samen met de VVV’s en het UITpunt brengt ze vervolgens de 100 mooiste van Meierijstad - a.k.a. de M100 - in kaart. Waarom? Geen idee, maar ik heb zo’n vermoeden dat we een eigen Monopoly-spel of Lonely Planet krijgen. Minstens.