Volledig scherm
De klompenwandeling ging langs de klompenmakerijen waar Liempde in het verleden naam mee maakte. © N Reigersman

Klompenwandeling eert historie van klompenmakersdorp Liempde

LIEMPDE - Met 41 klompenmakerijen beleefde Liempde in 1889 zijn hoogtepunt als klompenmakersdorp. Geen betere plek dus om de Maand van de Klomp met een klompenwandeling te eren. 

Zondagochtend nam Gastvrij Liempde-gids Arnold van den Broek een groepje mensen mee langs voormalige fraaie klompenmakerijen en de nog bestaande klompenmakerij van Van Traa. ,,In 1429 werd al melding gemaakt van klompenmakers, overigens niet in Liempde, en die werden patijn- en holblokmakers genoemd", legde van den Broek uit. ,,Pas in 1577 werd het woord klomp vermeld op een schilderij van Johannes van Doetinchem." 

Wasdag

In 1855 waren er in Liempde vijftien klompenmakerijen. Het hoogtepunt van 1889 duurde voort tot de Eerste Wereldoorlog. Alles van de boom werd gebruikt en met de restanten werd de kachel in de werkplaats gestookt. ,,Alleen niet op maandag", verklaarde Van den Broek, waarop enkele deelnemers in koor aanvulden: ,,Dan was het wasdag en hing de was buiten."

Quote

Als je veel op je klompen liep, dan moest je elke drie maanden nieuwe hebben, zo snel sleet de onderkant.

Arnold van den Broek, Gids Gastvrij Liempde

Smokkelklompen

Een bekwame klompenmaker kon per dag handmatig wel twintig paar klompen maken. Althans van populierenhout, want wilgenhout is moeilijker te bewerken. ,,Als je veel op je klompen liep, dan moest je elke drie maanden nieuwe hebben, zo snel sleet de onderkant", lichtte Van den Broek toe. ,,Vroeger grieselden de mensen hun tuin, aanharken in bepaalde patronen, en van dat zand werden de klompen dan meteen geschuurd tot ze weer schoon waren." 

Behalve gewone klompen werden in grensgebieden ook zogenoemde smokkelklompen gebruikt. Doordat de hak aan de voorkant zat, volgden douaniers het spoor de verkeerde kant op.

Boomzaag

De groep luisterde geïnteresseerd naar de feiten die gelardeerd werden met sappige anekdotes, zoals over de Cattestraat, het weggetje achter klompenmakerij Van Traa. ,,In de jaren zeventig gingen hier op één avond wel duizend jongeren uit - ook veel jongeren uit Lennisheuvel - en ze kwamen dan weleens terecht in de beukenheg van Van Traa," vertelde Van den Broek. ,,Daarom zette de toenmalige Van Traa een oude boomzaag in de heg, met de scherpe kant naar boven. Blijkbaar kon dat toen nog ongestraft. Misschien komt daar de straatnaam Het Gescheurd Hemd in Lennisheuvel wel vandaan."

Deelneemster Monique Versteijen genoot van de tocht. ,,Ik woon twintig jaar in Liempde en zo'n wandeling als deze had ik nog nooit gedaan. Erg interessant en bovendien ben ik graag buiten."

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement