Kloppend Hart veroorzaakte economische optater voor Liempde
LIEMPDE - Wilde het jaren terug niet lukken om het centrum van Liempde een flinke facelift te geven met een dorpsontwikkelingsplan, met het grote project Kloppend Hart in het Groene Woud profiteerde het dorp er met volle teugen van.
Delen per e-mail
Het klompendorp bij uitstek, in het hartje van het Groene Woud, was al een aantrekkelijke plek. Maar Liempde heeft er nog een flinke schep bovenop gedaan. En dat is te danken aan de bijna vijftig projecten die in het kader van een groot actieplan, Kloppend Hart in het Groene Woud, de laatste jaren tot stand zijn gekomen.
Veel reacties uit de bevolking
Tossy de Man van Stichting Promotie Projecten Leefbaar Liempde (SPILL) is daar apetrots op. ,,Vele jaren terug wilde het maar niet lukken om met het integraal dorpsontwikkelingsplan (IDOP) die ontwikkelingen allemaal van de grond te krijgen. Maar in 2013 kwam daar verandering in. Met SPILL begonnen we aan Kloppend Hart. Liempdenaren gingen volop met elkaar in gesprek. Ondernemers, inwoners, iedereen deed mee. Er kwamen wel duizend reacties binnen. En daar hebben we uiteindelijk een groot aantal projecten van gemaakt.”
Leefbaarheid in het dorp vergroten, dat was steeds onze insteek
De Man vertelt over kleinere én grote klussen. ,,We hebben tien oude waterputten in ere hersteld. Er kwam een schutskooi. We gingen aan de slag met herstel van de grenswallen rond landgoed Velder. We maakten boomgaarden en plantten fruitbomen aan. Erven werden opgeknapt en oude hooilanden. En overal hebben we steeds samenwerking met anderen gezocht. De insteek was steeds de leefbaarheid in het dorp vergroten en economische veranderingen teweeg brengen. Want hoe aantrekkelijker het landschap is, hoe meer toeristen, recreatie en economische aantrekkingskracht.”
Tekst loopt door onder de foto
D'n Tip, Concordiapark en Liempdsen Herd allemaal aangepakt
Dat bracht Liempde onder meer een eigen VVV-kantoortje in de Liempdsen Herd, meer bed and breakfast-voorzieningen. ,,Maar de grote klapper hebben we toch in het hart van Liempde gemaakt. D’n Tip (evenemententerrein) werd helemaal opgeknapt. Boxtel legde er tegelijkertijd een groot bergbezinkbassin aan voor de riooloverstort. D’n Tip kan nu met allerlei goede voorzieningen een kermis herbergen, maar ook de activiteiten van de Boeremèrt. Zo gebeurde dat ook met het Concordiapark. De kiosk werd vernieuwd, aansluitingen voor licht en geluid goed gemaakt en de hele inrichting afgestemd op gebruik van evenementen.”
Grotere terrassen veel aantrekkelijker voor toeristen
Ook de straten werden onder handen genomen. ,,Smallere wegen hebben we nu. Ze rijden niet meer zo hard. En de hoge stoepen zijn verdwenen. Alles is rolstoelvriendelijk. Vanaf D’n Tip tot aan de Oude Dijk. Alles bij elkaar heeft dat veel goeds gebracht. Maar ook de terrassen bij het Huukske, Wapen van Liempde en de Durpsherberg werden groter. Allemaal veel aantrekkelijker voor recreanten en toeristen.”
Klompenhuisje en bakhuisje voor demonstraties
Tot slot werd ook de oude boerderij, de Liempdsen Herd, helemaal onder handen genomen. ,,We hebben hier nu een prachtige locatie met een bezoekerscentrum en ruimten die we kunnen verhuren. Achter de boerderij de tuin met bakhuisje en klompenmakershuisje waar demonstraties worden gehouden met broodbakken en klompen maken. In deze Liempdse projecten samen is zeker drie miljoen euro gestopt. En daarmee heeft ons dorp een economische boost gekregen en is de leefbaarheid drastisch verbeterd. Daar zijn we heel erg blij om.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Dus daar waren al die paaltjes voor die opdoken bij opgravingen in Gestel, om vis vast te houden
SINT-MICHIELSGESTEL – De houten constructie die archeologen in het voorjaar van 2020 onder het terrein van de voormalige bibliotheek De Brenthof en Emté supermarkt ontdekte, diende in de Middeleeuwen vermoedelijk als vivarium of visvijver. -
PREMIUM
Groene Woud als ‘Central Park’ tussen drukke steden: Eindhoven, Den Bosch en Tilburg
BOXTEL - Kloppend Hart in het Groene Woud: Boxtel, Best en Sint-Oedenrode bedachten het in 2011. Negen jaar later is er dertig miljoen euro geïnvesteerd en zijn zeker vijftig kleine én grote projecten uitgevoerd in het Groene Woud. -
PREMIUM
VIDEO'S Deze drie zussen leven in de ban van zeldzame longziekte die hun hele familie knevelt
SCHIJNDEL - De Schijndelse zussen Anjo, Willemijn en Judith hebben er alle drie mee te maken; de erfelijke variant van de zeldzame longziekte pulmonale hypertensie. Zoals zo'n beetje hun hele familie. ,,De ziekte is keihard.” Hoog tijd voor een campagne om geld in te zamelen voor meer onderzoek. -
En wel hierom: stuur een ingezonden brief naar de redactie van de editie De Meierij
-
PREMIUM
Een speciale ‘kletskamer’ als lichtpuntje tijdens zware coronacrisis
BOXTEL - De roep van veel ouderen om sociaal contact is ook tijdens de tweede coronagolf groot. Met initiatieven als het ‘coronaloket’ en een ‘kletskamer’ biedt onder meer welzijnsinstelling ContourdeTwern in Boxtel de helpende hand.
-
PREMIUM
Schijndels familiebedrijf schenkt aan horeca: ‘Cafés en restaurants zijn zwaarst getroffen’
SCHIJNDEL - Het Schijndelse familiebedrijf Den Ouden tast in de buidel voor de plaatselijke horeca, die zich door de lockdown in zwaar weer bevindt. Personeel van Den Ouden gaat zondag 31 januari lopen en iedere kilometer is goed voor 2 euro. ,,We rekenen op minimaal 10.000 euro. En we hopen dat meer bedrijven aanhaken.” -
PREMIUM
Ook al is de kringloop gesloten: als er behoefte is aan een bed, dan komt er een bed
BOXTEL - Grote meubels nemen ze niet meer aan bij de kringloopwinkel van de Vincentiusvereniging in Boxtel en de vrachtwagen waarmee ze aan huis afdankertjes ophalen staat al tijden stil. Zo hadden ze het na de opening van hun nieuwe pand in februari niet bedacht. Toch is er nog zat te doen nu de winkel dicht is. -
In de ban van Tokken: ‘Zonde, dat afbreken van de competitie’
SINT-MICHIELSGESTEL - De extra corona- maatregelen gooien de Gestelse Tokken Competitie bruut op slot. En dat vlak voor de laatste ronde van het populaire kaart-bordspel. De laatste acht overgebleven koppels moeten dus even geduld hebben.