Het samenwerkingsverband AgriFood Capital in Noordoost-Brabant oogst kritiek, maar ook lof.
Volledig scherm
Het samenwerkingsverband AgriFood Capital in Noordoost-Brabant oogst kritiek, maar ook lof. © Ivo van Leeuwen

Kritiek op AgriFood kaatst terug naar raadsleden zelf

SINT-OEDENRODE - Raadsleden van de 17 gemeenten die AgriFood Capital vormen moeten er zelf voor zorgen dat zij meer grip krijgen op deze regionale organisatie. 

Kritiek van raadsleden op AgriFood Capital (AFC) was niet mals. De resultaten van dit samenwerkingsverband in Noordoost-Brabant op het gebied van onder meer voedselproductie zijn niet tastbaar en te abstract, klonk het onder meer. Maar de raadsleden van de 17 deelnemende gemeenten van AFC moeten ook zelf in de spiegel kijken, zo klonk de boodschap woensdagavond in Sint-Oedenrode in de richting van raadsleden uit de gemeente Meierijstad. 

‘Er is heus wel gepresteerd’

Op de agenda stond het rapport AgriFood Capital in beweging van de rekenkamercommissies van Boxtel, Meierijstad en Bernheze. Hierin staat de nodige kritiek, maar er is ook lof. ,,Er is heus wel gepresteerd in de eerste vijf jaar van AgriFood", stelde Jan van den Heuvel, voorzitter van de Boxtelse rekenkamer. Volgens de onderzoekers is de samenwerking tussen de 17 gemeenten, twee waterschappen, onderwijs en ondernemers zeker voor verbetering vatbaar. En dat geldt ook voor de rol van de gemeenteraden, zo betoogde Van den Heuvel. 

‘U hebt zelf ook verzaakt’

,,Raadsleden klaagden dat de afstand met AgriFood te groot is en dat er slecht gecommuniceerd wordt. Maar u hebt zelf ook verzaakt”, sprak Van den Heuvel richting de politiek. ,,U moet onder meer zorgen dat de wethouder u beter informeert over zaken die in de regio spelen. En het samenspel binnen gemeenten moet beter”, aldus Van den Heuvel.

Jan van den Heuvel (links) van de Rekenkamercommissie Boxtel en Hans Kessens van de Rekenkamercommissie Meierijstad werkten mee aan het onderzoek 'AgriFood Capital in beweging'. Zij presenteerden woensdagavond hun rapport aan de raad van Meierijstad.
Volledig scherm
Jan van den Heuvel (links) van de Rekenkamercommissie Boxtel en Hans Kessens van de Rekenkamercommissie Meierijstad werkten mee aan het onderzoek 'AgriFood Capital in beweging'. Zij presenteerden woensdagavond hun rapport aan de raad van Meierijstad. © Robèrt van Lith/BD

Brainport en Hart van Brabant 

De raad van Boxtel trok deze kritiek al op haar fatsoen: ,,Hier start een werkgroep die het samenspel gaat verbeteren.” Hij noemde de Eindhovense regio Brainport en het Midden-Brabantse Hart van Brabant als voorbeelden van hoe het beter kan.
Van den Heuvel benadrukte dat gemeenten niet alleen maar eisen moeten stellen, maar ook moeten ‘leveren'. ,,AgriFood Capital is maar een kleine werkorganisatie. Ze zijn daar heel afhankelijk van de gemeentelijke inzet.”