Volledig scherm
Tot hilariteit van het publiek zijn de leerlingen totaal kansloos als keeper bij de penalties van de robots. © Jan Zandee

Leerlingen Elde College kansloos tegen voetbalrobots van TU Eindhoven

SCHIJNDEL - Kan een robot buitenspel staan? Hoe denkt een robot over de VAR? Is Nederland eindelijk wereldkampioen voetbal? Ja, maar dan met robots... Vragen die opborrelen tijdens de demonstratie robotvoetbal van de TU Eindhoven in Schijndel.

‘Een penalty stoppen van een robot? dat moet toch niet zo moeilijk zijn?’ Dat zie je kinderen denken wanneer dit leukste onderdeel van de demonstratie aan bod komt. Wanneer enkele leerlingen van het Elde College beurtelings pogingen ondernemen om de genomen penalty's van de robot te stoppen, blijkt de praktijk toch anders. Tot hilariteit van de leerlingen in het publiek hebben de keepers weinig succes.

500 leerlingen

Zo'n vijfhonderd leerlingen van het vmbo en praktijkonderwijs van het Elde College in Schijndel kregen maandag een demonstratie robot-voetbal van het team Tech United van de Technische Universiteit Eindhoven. Tech United verzorgt naast voetbalrobots ook workshops met zorgrobots; Zowel de voetbalrobots als de zorgrobots werden afgelopen zomer in Sydney wereldkampioen. 

Het team is een multidisciplinair van (oud-) studenten, PhD's en medewerkers van de TU die zich bezighouden met de ontwikkeling van de robotica. In de gymzaal is een klein voetbalveld gecreëerd (het veld tijdens een wedstrijd is 22 bij 14 vierkante meter) waar Harrie uit Liempde, studentenbegeleider van de TU, uitleg geeft over de voetballende robots.

Zelfstandig

Loes (23) uit Heythuysen en de uit Liempde afkomstige Niels (20), studenten aan de TU, assisteren. Op het veld staan vier robots die door beide studenten van nieuwe batterijen voorzien worden. ,,Dan kunnen ze een kwartier voetballen", weet Loes. Om vervolgens via de computer de robots aan te zetten. ,,Ze gaan zelf spelen, zijn helemaal geprogrammeerd. Wij doen tijdens het spel niets." Wel kan ze via de computer de opdracht geven voor een penalty. ,,In een wedstrijd doet de scheidsrechter dat." 

Quote

De robots voetballen compleet zelfstan­dig, er is geen afstandsbe­die­ning. Het zijn niet zomaar robots, ze zijn wereldkam­pi­oen

Harrie, Studentbegeleider TU Eindhoven

Zonder afstandsbediening

Het onderzoek dat Tech United doet, richt zich volgens Harrie op hoe de robot zich voortbeweegt en hoe die reageert op veranderingen in het veld. ,,De situatie op een voetbalveld verandert ook steeds. En de robots voetballen compleet zelfstandig, er is geen afstandsbediening. Het zijn niet zomaar robots, ze zijn wereldkampioen, doen mee in de top van de wereld."

Door speciale camera's kunnen de robots zien, geven ze aan elkaar door waar ze staan en dankzij de speciale wieltjes zijn ze zeer wendbaar. De keeper en een verdediger bewegen iedere keer precies naar de juiste positie om de naderende bal te stoppen. ,,Wij hebben onze hersens, de robots hebben een computer. Ze laten zien dat ze met elkaar kunnen communiceren", aldus Harrie.

‘Te gekke’ workshop 

Jaap Buijs uit Waalwijk, docent beeldende vakken, is van mening dat de workshop 'te gek' is. ,,Het is iets wat ze niet dagelijks zien, meer een ver van hun bed show. En het wordt hier heel laagdrempelig gebruikt." Thijmen (14): ,,Een interessant geheel. Heel leuk allemaal, ook dat ik mocht keepen." De 13-jarige Stef vindt het leuk dat het allemaal zo kan. ,,Maar ik zou er niet mee werken."

  1. Zoeken naar de ‘skonste plekskes’ in Meierijstad
    Column

    Zoeken naar de ‘skonste plekskes’ in Meierij­stad

    SCHIJNDEL - De Glazen Boerderij? Dat ene plekje midden op de Dommel of het fietsenhok van je oude school? De gemeente is op zoek naar jouw mooiste plekjes van Meierijstad. Iedereen mag 10 iconen nomineren en samen met de VVV’s en het UITpunt brengt ze vervolgens de 100 mooiste van Meierijstad - a.k.a. de M100 - in kaart. Waarom? Geen idee, maar ik heb zo’n vermoeden dat we een eigen Monopoly-spel of Lonely Planet krijgen. Minstens.