Volledig scherm
PREMIUM
Henriette Smulders uit Boxtel en Maarten Termeer uit Liempde zijn de initiatiefnemers van Brass 'n Woods, een blaasmuziekfestival dat najaar 2020 voor het eerst plaats heeft in Liempde. © Jan Zandee

Liefde voor blaasmuziek van Liempdenaren leidt tot nieuw festival

LIEMPDE - Ze raakten allebei op 11-jarige leeftijd verslingerd aan de trompet. Die liefde doofde nooit meer. Sterker nog, die verdiepte zich in de loop van de jaren alleen maar. Dat komt ook omdat Henriëtte Smulders (60) en Maarten Termeer (44), allebei muzikant bij fanfare Concordia in Liempde, al lang niet meer alleen marsen en andere klassiekere stukken blazen. Ze spelen met groot plezier ook popnummers, liedjes uit James Bond-films of een Queen-medley. Hun passie voor blaasmuziek leidt tot een nieuw jaarlijks festival in hun dorp: Brass ’n Woods. Dat mag groot worden.

Eerst maar het hardnekkige vooroordeel: blaasmuziek is oubollig. ,,Ja, dat leeft nog bij veel mensen”, weet Henriëtte Smulders uit Boxtel, in het dagelijks leven adjunct-directeur van basisschool De Oversteek in Liempde. ,,En als ze ons in uniform zien optreden bij bijvoorbeeld de intocht van de avondvierdaagse, dan wordt dát beeld bevestigd. We spelen dan marsen. Maar blaasmuziek is tegenwoordig zoveel meer: van Egerländer, jazz, funk, brass, dweilorkesten, feestbands tot de nieuwste popmuziek. In zoveel muziekgenres spelen blazers een belangrijke rol. Wij spelen bijvoorbeeld ook Arcade van Duncan Laurence. Door al die andere muziek is het nu leuker om in een fanfare te spelen dan toen ik begon.”