Liempde in ban van archeologie: op zoek naar ‘verhalen’ in je eigen achtertuin
LIEMPDE - Wordt Indiana Jones and the kingdom of Liempde binnenkort een kaskraker in de bioscopen? Nee, niet heus. Wél correct is dat het dorp meer en meer in de ban komt van de archeologie. In D’n Liempdsen Herd deed archeoloog Johan Verspay tijdens een lezing een boekje open over lokale gemeenschappelijke initiatieven op dit terrein.
Archeologische vondsten worden door Jan met de Pet dikwijls in verband gebracht met opgravingen van eeuwenoude voorwerpen met een hoge monetaire waarde. „Het vinden van een kostbare ‘schat’ is geweldig, maar daar draait het bij archeologie meestal niet om. Aan de andere kant: als je ogenschijnlijk ouwe ‘troep’ uit de grond trekt, wil dat absoluut niet zeggen dat je waardeloos materiaal in handen hebt. Wat is dan wél de essentie? In de regel probeer je met allerlei puzzelstukjes uit de bodem de geschiedenis van een bepaalde plek stukje bij beetje te ontrafelen”, onderstreept Verspay(39) die als archeoloog verbonden is aan de Universiteit van Amsterdam.
„Vergelijk het met losse verhalen die aan elkaar worden geregen.” Hij is geen vreemde in Liempde, sinds anderhalf jaar woont hij in het dorp. En inmiddels is hij ook aangehaakt bij Erfgoedvereniging Kèk Liemt die de lezing organiseert.
Onderzoek
Verspay haakt gelijk in op wat er de afgelopen twee jaar op het gebied van het gemeenschapsarcheologisch onderzoek zoal is gebeurd in Liempde: „In juli 2019 is hier samen met bewoners een zogeheten (CARE-)proefputtenproject gestart. In het dorp, veelal bij burgers in de achtertuin, zijn putten van één bij één, met een diepte van ruim een meter gegraven. Gewoon met een spade. Telkens op behoedzame wijze, laagje voor laagje. Het zand ging vervolgens ter plekke door een zeef, waarna de boel ook nog eens per laag in zakjes geregistreerd diende te worden. Uiteraard met de vermelding van de exacte vindplaats. Aanvankelijk was het de bedoeling dat dit op vijftien plaatsen zou gebeuren, maar met corona als spelbreker is dit uiteindelijk op zeven locaties gelukt.”
Kees Quinten (72), een lid van de vereniging, was een van de gravers. „Het was leuk en spannend tegelijk”, lepelt hij op. „Ik was neergestreken bij een boerderij in de Pastoor Dobbeleijnstraat. Het enige wat op het eerste gezicht interessant leek, waren wat oude scherven van aardewerk. Verder niks bijzonders. Later is alles met water gereinigd en onderzocht.”
Schat aan informatie
De voormalige pastorietuin behoorde eveneens tot het onderzoeksterrein. Verspay weer: „We zijn daar een jaar later nog eens met een metaaldetector aan de slag geweest, gevolgd door een aanvullend onderzoek. De bodem bleek namelijk redelijk in tact te zijn. Dat was best verrassend. Anders dan de aangrenzende buurtschappen is de kern van Liempde waarschijnlijk niet zo oud als altijd is gedacht. Wat we in de pastorietuin allemaal zijn tegengekomen? Onder meer muntstukken en een keur aan devotionalia waaronder kruisjes en hangertjes. En ja, zelfs ‘verdwaalde’ restanten van grafornamenten, afkomstig van het kerkhof. Géén museumstukken; hooguit kunnen we hiermee een kleine expositie samenstellen. De vondsten leveren wel een schat aan informatie op!”
Om zijn verhaal te illustreren heeft hij een bonte verzameling meegenomen naar de zaal. „Kan geen kwaad. De vondsten zijn geconserveerd met behulp van een microkristallijne wax”, besluit Verspay.
In het laatste weekend van oktober staat een tweede proefputtenproject op de rol, evenals extra veldonderzoek in Kasteren en andere buurtschappen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Oekraïense vluchtelingen proberen te (over)leven in Boxtel: ‘De een sprankelt, de ander niet’
BOXTEL - In de grauwe, zielloze omgeving van het voormalig bankpand in Boxtel zoeken Oekraïense vluchtelingen een weg om te (over)leven. Vooral mét elkaar, ook als is er voldoende hulp. -
PREMIUM
Camping Berlicum mag uitbreiden, als er maar geen permanente bewoning komt
BERLICUM - Camping de Hooghe Heide in Berlicum mag in een paar fasen uitbreiden met 40 verhuurunits en 42 standplaatsen voor onder meer campers. Ook is er ruimte voor vijf bed and breakfast-kamers en komt er een extra parkeerterrein. -
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
PREMIUM
Meer aanspraak én gezellig eten: Met je Hart maakt het nu mogelijk in Den Dungen
DEN DUNGEN – Ouderen in Den Dungen, die wel wat meer gezelligheid en aanspraak in hun leven kunnen gebruiken, boffen maar met dorpsgenoot Jan Minkels. Samen met vijf anderen is hij Met je Hart Sint-Michielsgestel begonnen. Vrijdag zaten zes alleenstaande ouderen gezellig samen te lunchen in de warme ambiance van Boer Goossens. -
Busje botst met lijnbus in Veghel: bestuurder aangehouden voor rijden onder invloed en zonder geldig rijbewijs
VEGHEL - In Veghel is dinsdag aan het begin van de avond een lijnbus gebotst met een bestelbusje op de Eerdsebaan. De bestuurder van het busje probeerde er daarna vandoor te gaan. Dat mislukte. Hij werd aangehouden.
-
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema. -
-
-
met video
Gewonde ree uit hekwerk bevrijd in Schijndel
SCHIJNDEL - Benarde momenten voor een ree in Schijndel maandagochtend. Het dier kwam vast te zitten in het hekwerk bij een bedrijf en raakte daarbij flink gewond. De brandweer kon het beestje uiteindelijk bevrijden en liet het dier weer vrij in de natuur. -
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk.