Volledig scherm
© Thinkstock

Man (52) uit Liempde slaat groot wapenarsenaal in 'uit angst voor motorbende': 15 maanden cel

LIEMPDE - Een 52-jarige man uit Liempde is donderdag in hoger beroep veroordeeld tot vijftien maanden celstraf. In het huis van de man en de loodsen die op zijn terrein stonden werd een groot aantal wapens en munitie gevonden. De rechtbank veroordeelde hem eerder tot een gevangenisstraf van zes weken en een taakstraf van 240 uren, maar tegen die straf ging het Openbaar Ministerie in hoger beroep.

De politie startte in de zomer van 2016 een onderzoek naar de loods in Liempde naar aanleiding van een verdenking van heling. Toen in de loods een wapen werd gevonden, werden ook de woning en andere loodsen die daar stonden doorzocht.

Doorgeslagen

De politie trof in totaal acht (vuur)wapens aan, waarvan een aantal geladen waren. Het ging om drie pistolen, een revolver, een geweer, een alarmrevolver, een veerdrukwapen dat leek op een echt vuurwapen en een zeer goed lijkend imitatiepistool. Daarnaast werd er een geluiddemper gevonden en ruim 150 stuks munitie.

Tegen de rechter zei de Brabander dat hij een wapen had aangeschaft omdat hij naar eigen zeggen werd mishandeld en bedreigd door een motorbende. Hij gaf aan dat hij hier vervolgens in is doorgeslagen en daardoor steeds meer wapens en munitie kocht. Bij zoveel wapens is er volgens het hof sowieso geen reden om een lagere straf op te leggen. Het hof vindt zijn verhaal bovendien niet aannemelijk.

Grote risico’s

De man had een grote hoeveelheid (geladen) vuurwapens, wapens en munitie voorhanden. ,,Dat brengt grote risico’s mee voor de veiligheid van anderen, het had fatale gevolgen kunnen hebben”, oordeelt het gerechtshof donderdag. ,,Ook veroorzaakt ongecontroleerd vuurwapenbezit en -gebruik angst. Dat gebeurt niet alleen plaatselijk, maar in de hele maatschappij.”

Het Openbaar Ministerie was in beroep gegaan omdat het de straf te laag vond. Het eiste bij het hof een gevangenisstraf van vijftien maanden, waarvan acht maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Het hof ziet echter geen meerwaarde in een deels voorwaardelijke straf.