De activisten verzamelen bij de varkensboerderij in Boxtel.
Volledig scherm
De activisten verzamelen bij de varkensboerderij in Boxtel. © Pim Dikkers/BD

Meat the Victims Nederland: ‘Er is een actieve kern van zo’n honderd leden’

BOXTEL - De actiegroep Meat the Victims bezet vandaag een varkensstal aan de Brede Heide in Boxtel. Hiermee willen de actievoerders aandacht vragen voor dierenleed in de bio-industrie. Inmiddels is de actie al zo‘n zes uur aan de gang. Maar wat is het voor organisatie?

1. Wat is Meat the Victims voor een actiegroep?

De protestactie van Meat the Victims is een paar maanden geleden in Australië opgezet. Daarna is de actie verspreid over de rest van de wereld. Een klein gezelschap heeft de Meat the Victims naar Nederland gehaald en tegenwoordig zijn er zo’n honderd mensen actief. ,,Dat waren er vorig jaar, toen ik begon, nog twintig tot dertig. Inmiddels is er een actieve kern van honderd leden’’, zegt Jonathan Loogman (22) uit Groningen. Hij is één van de woordvoerders van de actiegroep Meat the Victims.

2. Wat wil de groep met deze actie bereiken? 

,,Mensen hebben het recht te weten wat er zich in de bio-industrie afspeelt. Wij wilden zelfs de aanwezige media naar binnen laten. Maar dat was, volgens de hulpdiensten, volstrekt ontoelaatbaar, ook vanwege de veiligheid van de varkens. Terwijl er hier speciale pakken klaarliggen, we kunnen mensen desinfecteren. Dat vinden we dus geen goed argument’’, aldus Loogman.

Quote

Mensen hebben het recht te weten wat er zich in de bio-industrie afspeelt

Jonathan Loogman, woordvoerder

3. Waarom wordt er vandaag actie gevoerd in Boxtel?

Loogman: ,,We hebben deze locatie willekeurig gekozen. De voorbereiding duurde ongeveer een maand. Je kijkt op Google Maps en kiest een boerderij. Het had er zomaar één in Groningen kunnen zijn. Dan ga je vooraf kijken of je erin kan en hoe het eruit ziet, én of het geschikt is voor een actie zoals deze.’’ 

De actievoerders op het terrein bij de boerderij in Boxtel.
Volledig scherm
De actievoerders op het terrein bij de boerderij in Boxtel. © Meesters Multi Media/Bart Meesters

4. Wat is de betekenis van de actie van Meat the Victims?

,,Ons uiteindelijke doel is dat dieren niet meer ‘gebruikt’ worden in deze maatschappij. Het doel van deze actie is om te laten zien wat er achter de staldeur gebeurt. En dat dát in strijd is met wat grote bedrijven propageren. In deze stal is het bijna beter dan gemiddeld, al lagen er kleine dode varkentjes in prullenbakken, zo stellen mensen die binnen zijn’’, aldus Loogman.

5. En al die herrie, wat betekent dát dan voor het dierenwelzijn?

Loogman: ,,Ja, we maken herrie, maar binnen proberen we dat minimaal te doen. We vinden het natuurlijk niet fijn dat de dieren van ons gestrest raken, maar daarvoor zijn we hier nu niet. Want het dagelijkse leed is voor de dieren nog veel erger: dus we zien bijna geen andere mogelijkheid meer.’’

Quote

Het dagelijkse leed is voor de dieren nog veel erger: dus we zien bijna geen andere mogelijk­heid meer

Jonathan Loogman, woordvoerder

6. Heeft Meat the Victims nagedacht over de gevolgen van deze protestactie?

,,De boer zou ons kunnen aanklagen voor lokaalvredebreuk. Maar die boer zou ons nooit zomaar naar binnen laten gaan om anderen te laten zien wat er zich in stal afspeelt. En daarom voelen we ons genoodzaakt binnen te dringen. De gevolgen nemen we dan maar voor lief’’, besluit Loogman.

Bekijk ook de video van de protestactie