Volledig scherm
PREMIUM
Ook werken van Dorus van Oorschot gaan uit de kunstcollectie van Meierijstad. Die werken keren terug naar de Stichting Atelier Van Oorschot. Op de foto een beeld van Dorus van Oorschot op de hoek Schootsestraat-Venushoek in Schijndel. © Robèrt van Lith/BD

Meierijstad stoot deel kunstcollectie af

VEGHEL/SCHIJNDEL - Meierijstad stoot een deel van zijn  kunstcollectie af. Vooral de oude gemeente Schijndel beschikte over veel kunstwerken. 

Volledig scherm
De kunstcollectie van Meierijstad bestaat ook uit werken van de Schijndelse kunstenaar Jan Heesters, zoals dit portret van kunstenares Mies van Oppenraaij, die vorige eeuw enige tijd was ondergedoken bij Jan Heesters in Schijndel. © Noor Reigersman/BD

Het college van B en W denkt aan verkoop van een deel aan derden, bijvoorbeeld via een veiling of via het lokale kringloop-circuit. En aan het overdragen aan maatschappelijke instellingen, waardoor de kunstwerken in het openbaar te zien blijven. Een en ander staat in een brief van het college aan de gemeenteraad.

Een groot deel van de gemeentelijke kunstcollectie is nu opgeslagen in een groot depot van kunsttransportbedrijf Hizkia Van Kralingen in Den Haag. Het is de bedoeling dat een groot deel van de kunstwerken straks komt te hangen en te staan in het voormalige gemeentehuis van Schijndel. In het oude gedeelte van dit gebouw zijn onder meer de bibliotheek, het klantcontactcentrum van de gemeente en de kunstcollectie gepland.