Volledig scherm
Al eerder werden parachutisten gedropt op de Vlagheide bij Schijndel en Eerde, waar bijna 75 jaar terug de bevrijding van deze regio begon. © Peter van Huijkelom

Meierijstad viert 75-jarige bevrijding met bloemenzee op Vlagheide

SCHIJNDEL - FlowerPower op de Vlagheide. Zo heet het nieuwe project van kunstenares Carin Simons. Als eerbetoon aan de bevrijders wil zij op 14 september 2019 duizenden bloemen van restafval ‘planten’ op de Vlagheide, de voormalige vuilstort in hartje Meierijstad. 

Meierijstad staat in het najaar uitgebreid stil bij de 75-jarige herdenking van de bevrijding van Schijndel, Veghel en Sint-Oedenrode. Dat gebeurt onder meer het opzetten van een Basecamp op de Vlagheide, dat herinnert aan Operatie Market Garden uit 1944. 

Volledig scherm
Carin Simons trok vorig jaar aandacht met haar kunstproject MeierWIJstad. © Philip van den Brand

In september 1944 landden vele parachutisten op de toenmalige Schijndelse Heide, tegenwoordig Vlagheide geheten. Op 14 september 2019 trekt een colonne met historische oorlogsvoertuigen door Meierijstad. Een herinnering aan Operatie Market Garden. 

MeierijWIJstad 

Op die dag wil Simons, bekend van het kunstproject MeierWIJstad, de bloemenzee aanleggen op de Vlagheide. Simons: ,,75 Jaar terug zijn op de Vlagheide veel parachutisten geland. Dat was het begin van de bevrijding van Brabant. Hoe mooi zou het zijn om dat te vieren met veel kleur en bloemen. Bloemen staan voor mij symbool voor vrijheid. FlowerPower dus.” 

Meierijstad herdenkt 

Carine Simons nodigt inwoners van Meierijstad uit om mee te doen aan de actie. Deelnemers krijgen een flyer met een instructie hoe zij bloemen kunnen maken van restafval. De keuze voor restafval heeft alles te maken met de Vlagheide, waar voorheen een vuilstortplaats was. Inschrijven kan vanaf 10 mei bij de bibliotheek in Veghel, de VVV's in Meierijstad of bij de gemeente. Meer informatie staat op meierwijstad.nl of meierijstadherdenkt.nl