Volledig scherm
Sandra de Wit tussen de asperges in het sorteercentrum bij De Wit Asperges in Mariah © Jeroen Appels/Van Assendelft

Meierijstad voegt daad bij woord met migranten in Mariaheide

MARIAHEIDE - Aspergekwekerij De Wit uit Mariaheide mag twintig extra arbeidsmigranten huisvesten. 

Debatteren over nieuw beleid voor huisvesting van arbeidsmigranten is allemaal leuk en aardig. Maar de gemeenteraad van Meierijstad voegt meteen de daad bij het woord. In de raadsvergadering van donderdag 6 juni volgt groen licht voor de uitbreiding van veertig naar zestig bedden voor arbeidsmigranten op het erf van Aspergekwekerij De Wit BV aan de Wilsvoortweg in Mariaheide, zo bleek donderdagavond in de raadscommissie. 

,,Daar zijn we heel blij mee, want we hebben deze mensen hard nodig", reageert Sandra de Wit van de kwekerij met liefst 45 hectaren asperges. ,,Nederlandse werknemers zijn hier niet voor te vinden omdat we alleen werk hebben van maart tot en met juni tijdens de oogstperiode. We kunnen dus geen vast contract aanbieden.” Het eerste gastverblijf werd ruim tien jaar terug geopend. ,,Bij ons werken Polen en Bulgaren. Ze wonen bij ons op het erf, maar we gunnen elkaar voldoende privacy.” 

Open dag op 26 mei 

Volgens het nieuwe beleid, dat op 6 juni wordt vastgesteld, mag De Wit straks ook in de maanden buiten het oogstseizoen andere migranten uit Meierijstad huisvesten. ,,Daar hebben we zeker oren naar.”
Komende zondag houdt Aspergekwekerij De Wit de tweejaarlijkse open dag, van 11.00 tot 17.00 uur. 

  1. Na jaar popt bijenlint toch op in Haaren

    Na jaar popt bijenlint toch op in Haaren

    HAAREN - Het leek zo'n goed idee vorig jaar: Midden-BrabantGlas wilde de vers-gedichte sleuven van het glasvezelproject in Haaren gebruiken als zaaibed voor bloemen en kruiden waar bijen en andere insecten dol op zijn. Op twee zaterdagen in het voorjaar van 2018 gingen tientallen vrijwilligers op pad om over 10 kilometer de grond op de sleuven vlak te harken en in te zaaien met een mengsel van bloemzaden. Maar vervolgens viel er maandenlang geen spatje regen en kwamen er dus geen bloemen op.