Volledig scherm
Laverhof is een van de aanbieders van thuishulp in Meierijstad. © Robèrt van Lith/BD

Meierijstad volgt wijziging in thuishulp niet

VEGHEL - Meierijstad stapt voorlopig niet af van de huidige werkwijze voor hulp in de huishouding bij ruim 1.700 inwoners in deze gemeente, zo meldt een woordvoerder desgevraagd. Meierijstad volgt dus niet de gemeenten Vught, Boxtel, Haaren en Sint-Michielsgestel, die vanaf 2020 weer willen overgaan naar een vast aantal uren hulp per huishouden. 

Deze methode van thuishulp leidt in deze vier gemeenten tot vreugde bij aanbieders van huishoudelijke hulp én ouderenorganisaties, zo meldde het Brabants Dagblad woensdag. Volgens hen krijgen cliënten zo meer grip op de hulp in de huishouding. Meierijstad werkt - samen met meerdere gemeenten in de regio - volgens het principe ‘schoon en leefbaar huis', zoals in onder meer Vught nu ook nog gebeurt. Aanbieders van huishoudelijke hulp krijgen een vast bedrag voor geleverde prestaties. Met een gemiddelde van 2,5 uur per cliënt per week. 

Klanten zijn tevreden 

Meierijstad zegt landelijke ontwikkelingen nauwlettend te volgen. Vooralsnog ziet het gemeentebestuur geen aanleiding tot het aanpassen van de werkwijze. Cliënten zijn tevreden over de huidige methode, zo bleek uit onderzoek. De gemeenteraadsfractie Hart ziet ook veel nadelen in de gewenste aanpak van onder meer Vught: ,,Wat Hart betreft is een vast aantal uren schoonmaken niet het doel. Het is doel is volgens ons dat na die schoonmaakbeurt het huis op orde is.” 

In Meierijstad kunnen de 1.714 inwoners die in aanmerking komen voor thuishulp kiezen uit meerdere aanbieders, zoals Laverhof, Brabant Zorg en Tzorg. Het toekennen van huishoudelijke hulp via de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) is al jaren een heet hangijzer in het land vanwege de hoge kosten. Het rijk bezuinigde op de gemeenten en de gemeenten korten op hun beurt weer op het aantal zorguren. Het hield in dat hulpbehoevenden meer zelf moesten gaan doen of hulp moesten vragen aan hun omgeving. 

  1. Zoeken naar de ‘skonste plekskes’ in Meierijstad
    Column

    Zoeken naar de ‘skonste plekskes’ in Meierij­stad

    SCHIJNDEL - De Glazen Boerderij? Dat ene plekje midden op de Dommel of het fietsenhok van je oude school? De gemeente is op zoek naar jouw mooiste plekjes van Meierijstad. Iedereen mag 10 iconen nomineren en samen met de VVV’s en het UITpunt brengt ze vervolgens de 100 mooiste van Meierijstad - a.k.a. de M100 - in kaart. Waarom? Geen idee, maar ik heb zo’n vermoeden dat we een eigen Monopoly-spel of Lonely Planet krijgen. Minstens.