Volledig scherm
Creatief therapeute Jolanda Hoevenaars (links) en cliënte Els Brouwers. © Dave Hendriks/fotomeulenhof

Meierijstad vond hulp voor Els ‘te duur’

SINT-OEDENRODE - ,,Je bent te duur.” Dat kreeg Els Brouwers uit Sint-Oedenrode van haar gemeente Meierijstad te verstaan. Het betekende bijna het einde van haar leven. ,,Ik had al contact met een levenseinde-kliniek.”

Els (43) kampt al jaren met ernstige psychische stoornissen. Ze wordt daarvoor drie jaar opgenomen in diverse instellingen, maar dat helpt niet. ,,Ik was uitbehandeld.” Zij gaat weer thuis wonen, maar er is wel dagbehandeling nodig. 

Els zoekt op internet naar hulp en vindt de website van ‘Leef & Vind’ in Sint-Oedenrode, sinds kort omgedoopt in ‘Levenskracht Beleving’. Daar biedt creatief therapeut Jolanda Hoevenaars hulp aan mensen met ernstige klachten. De man van Els neemt contact op en Hoevenaars neemt haar aan als cliënt. Els is er dan zo slecht aan toe dat zij één op één behandeling nodig heeft. Zij heeft suïcidale gedachten en kan van het ene moment op het andere in een crisistoestand raken.  

Standaardbudget

Els vraagt met haar zorgmakelaar een persoonsgebonden budget (pgb) aan bij de gemeente in het kader van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo). Ze krijgt een standaardbudget toegewezen van 2500 euro per maand. Dat is te weinig voor de zorg die Jolanda Hoevenaars levert, inclusief lunch, versnapering, creatief materiaal en een slaapplek. 

Hoevenaars begint toch met de behandeling. En die slaat aan. Dat zeggen niet alleen Els en Jolanda, maar ook haar huisarts, de behandelaar van de levenseinde-kliniek en de psychologe en psychiater van de GGZ. Zij spreken van ‘passende zorg’ waar Els ‘enorm veel baat bij heeft'. 

Goedkope oplossing

Zo begint een juridische strijd van twee en een half jaar met de gemeente, die weigert het maandbedrag aan te passen. ,,De gemeente wilde een goedkope oplossing", zegt Els. Twee maal gaat de zorgmakelaar van Els in beroep, twee maal wijst de voorzieningenrechter dat af op technische gronden. 

Uiteindelijk komt de zaak in mei voor de meervoudige bestuurskamer van de rechtbank Oost-Brabant. En die wijst een voor Meierijstad vernietigend vonnis. De gemeente heeft een onzorgvuldig besluit genomen en heeft geen deugdelijk onderzoek gedaan naar de werkelijke behoefte van Els. In het vonnis wordt nogmaals bevestigd dat ‘Levenskracht Beleving’ passende en juiste zorg biedt. 

De rechters verhogen daarom met terugwerkende kracht tot 1 september 2017 het toegekende pgb-bedrag naar 4022 euro per maand. Ook moet Meierijstad alle proceskosten betalen. De gemeente ziet af van een hoger beroep en legt zich neer bij de uitspraak. 

Sterker

Het vonnis brengt volgens Els  voor haar en haar omgeving eindelijk rust en duidelijkheid. ,,Ik voel me door de rechters gezien en gehoord, serieus genomen. Dit heeft mij sterker gemaakt. Ik krijg de zorg die bij mij hoort. Ik hoop dat ik nu toch iets kan maken van mijn leven.” Zij wil de boodschap uitdragen dat andere cliënten niet zomaar moeten opgeven als een gemeente geen passende zorg wil leveren omdat die niet binnen het budget valt. ,,Dat voelt voor mij onrechtvaardig.” 

Jolanda Hoevenaars houdt uit de affaire toch een positief gevoel over. ,,Een woord van dank aan de gemeente. Ondanks de strijd van twee en een half jaar, waarin er vaak hele zware moment zijn geweest en ook crisisopvang niet meer te voorkomen was, hebben wij de negativiteit gebruikt om Els zoveel als mogelijk te laten groeien in haar positiviteit.” Zij ziet de uitspraak ook als een teken van erkenning voor haar kleinschalige dagbesteding.

Privacy

De gemeente Meierijstad kan vanwege de privacy van de betrokkene niet ingaan op deze zaak. Wel stelt een woordvoerster dat de rechtbank de uitspraak baseert op een medisch advies aan de gemeente waarin onvoldoende is onderbouwd hoeveel uren hulp moesten worden toegekend. De gemeente had dat advies niet moeten accepteren en betreurt de gang van zaken.