Meierijstad vreest niet voor ‘stop’ op zonneparken
VEGHEL/SCHIJNDEL - Een tijdelijke 'stop’ op grote zonneparken, zoals de Brabantse politiek wil? Wethouder Jan Goijaarts van Meierijstad is er niet bang voor. ,,We voldoen al aan de eisen.” Ook stelde de gemeente samen met het bedrijfsleven nieuwe energiedoelen op.
Juist op de dag dat Meierijstad bekend maakte dat er 38 kandidaten zijn voor de eerste vijftig hectare aan zonnepanelen op landbouwgrond, kwam de Brabantse politiek deze week met het nieuws dat er een tijdelijke ‘stop’ hierop moet komen. Friesland voerde zo'n tijdelijk verbod al in per 3 juni. En ook Overijssel wil meer duidelijkheid hebben over de zogenoemde Zonneladder, voordat het grote zonneweides op landbouwgrond wil toestaan.
Pas in laatste instantie goede landbouwgrond
Het idee achter een Zonneladder is dat de wenselijkheid van zonnepanelen stap voor stap wordt afgewogen: eerst de daken vol, dan stukken grond die niet geschikt zijn voor landbouw of natuur, en pas in laatste instantie goede landbouwgrond. ,,We voldoen al aan deze eisen", reageert wethouder Jan Goijaarts (CDA) van Meierijstad.
,,De Zonneladder is opgenomen in ons beleid. We leggen de daken zo veel mogelijk vol met zonnepanelen. Maar daarnaast willen we ook beginnen met zonneparken in het buitengebied.”
‘Ik hoor ook de kritische geluiden’
Volgens kenners heeft Meierijstad ruim 900 hectare aan zonneweides nodig om in 2050 C02 (koolstofdioxide)-neutraal te zijn. Daarnaast is veel meer nodig, zoals windturbines, gebouwen gasvrij maken en isoleren en elektrisch rijden.
Goijaarts gaat ervan uit dat de zonneparken geen vertraging oplopen door nieuw beleid van de provincie. ,,Ik hoor ook de kritische geluiden over aantasting van het buitengebied, maar we hebben nu eenmaal enorme energiedoelstellingen te halen. En ook ik hoop dat nieuwe technieken het mogelijk maken dat we minder hectaren hoeven in te vullen met zonnepanelen.”
Verlaging van 434.000 ton CO2
Meierijstad onderstreepte de doelstelling om in 2050 CO2-neutraal te zijn woensdag met het aanbieden van duurzaamheidsdoelstellingen aan provinciebestuurder Wim van de Donk. Deze doelen staan in het rapport DOE (Duurzaam Ondernemend Energiek) Meierijstad, waarbij de gemeente samenwerkt met het Platform Ondernemend Meierijstad (POM) en de Rabobank.
Meierijstad wil dat de CO2-uitstoot in 2030 gehalveerd is ten opzichte van 1990. Dat betekent een verlaging van 434.000 ton CO2. De industrie neemt hiervan 37 procent (161.000 ton) en de commerciële dienstverlening 11 procent (48.000 ton) voor haar rekening.
Dat willen ze bereiken met onder meer extra zonnepanelen op bedrijfsdaken, kleine windturbines (lager dan tien meter) en een warmtenet op bedrijventerreinen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
De beste consoles voor op de achterbank
Het is zomer en dat betekent voor veel gezinnen een lange reis met de auto richting de vakantiebestemming. Wil je die rit iets comfortabeler maken of zit jouw kroost niet te wachten op zes uur lang ‘ik zie wat jij niet ziet’ spelen? Zorg dan dat je een handheld of draagbare spelcomputer meeneemt. -
Overlast van pmd-zakken bij Esso duurt nog even: nieuwe container besteld
BOXTEL - De ergenis over rondslingerende pmd-zakken die mensen afleveren bij de brengcontainer bij de Esso in Boxtel zal nog even aanhouden. Er is sprake van overmacht, zo laat Boxtel weten. Een van de twee containers is stuk en dus weggehaald. -
PREMIUM
Passende huisvesting voor nieuwe, groeiende basisschool blijkt lastig; directeur wil géén noodlokalen
VUGHT - Als jonge school is het best lastig om enerzijds je kwaliteit op orde te hebben, en anderzijds snel te moeten groeien. Volgens basisschooldirecteur Laurens Peeters is goede, passende huisvesting daarbij essentieel. En dat zijn wat hem betreft géén noodlokalen. -
PREMIUM
Mascot vluchtte twee keer, maar is nu gelukkigste man ter wereld tussen de Rooise koeien
SINT-OEDENRODE- Allemaal zijn ze de oorlog in Oekraïne ontvlucht, al zou je dat bij veel van de in de voormalige Rabobank in Sint-Oedenrode ondergebracht vluchtelingen niet direct raden. Hier nauwelijks blonde moeders met kinderen, maar vooral mannen met een heel ander voorkomen. Zoals de van oorsprong Zimbabwaanse dierengeneeskundestudent Makore Tatenda Mascot. -
Waarom je niet te hard moet werken voor je op vakantie gaat
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: voorpret.
-
Onderzoek studenten Wageningen: ‘Laat kleine kernen Meierijstad doorgroeien naar 2500 inwoners, dan keren voorzieningen terug’
ZIJTAART - Minder focus op grote distributiecentra, kleine kernen uitbreiden tot 2500 inwoners, meer combinaties van werken en wonen en de rivier de Aa laten meanderen. En ook meer natuur, zoals olifantengras dat veel stikstof opneemt. -
PREMIUM
‘Ik móet er door, roepen ze, maar het kan écht niet!’
SINT-MICHIELSGESTEL - Een kort lontje in het verkeer, je maakt het steeds vaker mee. Zeker als je bij Gebr. van Venrooij werkt en bezig bent met het maken van een geheel nieuwe kruising in Sint-Michielsgestel. Automobilisten negeren daar massaal de omleidingsborden en worden nog boos ook dat ze daarna niet verder kunnen. -
PREMIUM
Goedkoper op vakantie met een hybride die sneller laadt? Zo (on)zinnig is dat
Steeds meer plug-in hybrides hebben een CCS-laadpoort, waarmee je tussendoor sneller kunt laden en – in theorie – veel meer op stroom kunt rijden. Kun je daarmee echt brandstof (en geld) besparen door onderweg zoveel mogelijk te ‘stekkeren’? We nemen de proef op de som richting Zuid-Frankrijk.