Volledig scherm
PREMIUM
Schijndel heeft al meerdere educatieve basiscentra, zoals De Heijcant. © Jan Zandee/Fotobureau Bolsius

Meierijstad zoekt samenwerking met hoger onderwijs

UPDATESINT-OEDENRODE - Meierijstad zoekt meer samenwerking met scholen voor hoger beroeps onderwijs (HBO) en universiteiten. Daarbij wordt niet meteen gedacht aan fysieke onderwijsgebouwen. ,,Dat zie ik niet als haalbaar”, aldus onderwijswethouder Coby van der Pas (CDA). 

Volledig scherm
Wethouder Coby van der Pas van Meierijstad. © BD

Van der Pas zei dit deze week tijdens een commissievergadering in Sint-Oedenrode over de plannen voor 2020 na vragen van oppositiepartij Lijst Blanco. Van der Pas klapte alvast ‘heel vroeg uit de school’, zoals ze zelf zei, met de mededeling dat ze deze week verkennende gesprekken had met Fontys Hogescholen over de komst van een IKC (integraal kindcentrum)-Lab.
In zo'n IKC-Lab worden leerlingen opgeleid om te werken in een Integraal Kindcentrum, waar onderwijs, kinderopvang, zorg en welzijn zijn gecombineerd. Het gaat met IKC-Labs om een nieuwe onderwijsvorm. Het is voor zowel MBO’ers als HBO’ers. ,,Het IKC-Lab kun je zien als een soort stagevorm", zegt Corrie Priems, opleidingsmanager bij Fontys Hogescholen Kind en Educatie. ,,Studenten van verschillende opleidingen, zoals Pabo en pedagogisch management werken samen in een team op een integraal kindcentrum, waar kinderen van 0 tot 12/14 jaar verblijven. Onze studenten en MBO-studenten leren in de praktijk veel beter samenwerken.” 
Priems bevestigt de verkennende gesprekken met Meierijstad. ,,Nu volgt nog overleg met onderwijs en kinderopvang in Meierijstad. We hopen hier na de kerstvakantie te kunnen starten.  En anders in september 2020.” Fontys werkt al met IKC-Labs in Den Bosch/Rosmalen en Eindhoven. ,,En na de zomer willen we hier ook in Tilburg mee starten.”