Veel gemeenten zetten koolmezen in bij de strijd tegen de eikenprocessierups. Maar de meesjes kunnen het alleen niet aan.
Volledig scherm
Veel gemeenten zetten koolmezen in bij de strijd tegen de eikenprocessierups. Maar de meesjes kunnen het alleen niet aan. © Shutterstock

Mezen kunnen jeukrupsen alleen niet aan

SCHIJNDEL/SINT-MICHIELSGESTEL - Nog enkele maanden en de beruchte eikenprocessierupsen keren weer terug. Meerdere gemeenten in de Meierij bereiden zich voor op de aanpak van deze jeukrupsjes. ,,Maar alleen koolmezen is niet genoeg.” En wie maakt de nestkastjes schoon?  

Op veel plekken verschijnen mezenkastjes in de strijd tegen de eikenprocessierupsen.
Volledig scherm
Op veel plekken verschijnen mezenkastjes in de strijd tegen de eikenprocessierupsen. © Pix4Profs / Johan Wouters

Meierijstad gaf vorig jaar veruit het meeste geld uit in de regio Meierij aan de bestrijding van de eikenprocessierups: 125.000 euro, waarvan 90.000 euro voor het wegzuigen van de beruchte jeukrupsen die zich in eikenbomen nestelen. Vreemd is dit niet, want Meierijstad heeft nu eenmaal enorme buitengebieden in Veghel, Schijndel en Sint-Oedenrode. En van de 115.000 bomen die deze gemeente in beheer heeft - buiten de bossen en particulier bezit-, bestaat  bijna 40 procent uit eiken.  

Geen eiken kappen 

Ook dit jaar maakt Meierijstad werk van de aanpak van de eikenprocessierups. En dat geldt evengoed voor andere gemeenten, zoals Boxtel, Sint-Michielsgestel en Haaren. ,,Maar alleen koolmezen inzetten om de rupsjes op te eten, is niet genoeg”, stelt wethouder Harry van Rooijen (VVD) van Meierijstad. ,,De hoeveelheid processierupsen is veel te groot voor alleen de meesjes. Ook dit jaar zullen we vooral inzetten op het wegzuigen van de rupsjes en het sproeien met een natuurlijk middel.”
Meierijstad is niet van plan om eiken te kappen vanwege de rupsen. Wél kiest het college van B en W minder vaak voor eiken bij de aanplant van nieuwe bomen. 

Om er jeuk van te krijgen; de eikenprocessierups.
Volledig scherm
Om er jeuk van te krijgen; de eikenprocessierups. © Shutterstock

Boxtel en Gestel 

Sint-Michielsgestel (43.000 euro) en Boxtel (33.000 euro) gaven vorig jaar een stuk minder uit aan de rupsenaanpak, maar zij gaven wel subsidies voor het plaatsen van mezenkastjes. Meierijstad doet dit niet. ,,We helpen wel waar we kunnen, maar verstrekken geen subsidies", aldus Van Rooijen. 
Ook woordvoerders van Boxtel en Sint-Michielsgestel geven aan dat de rups-etende vogels alleen niet voldoende zijn. ,,De nestkasten maken onderdeel uit van een pakket aan maatregelen", aldus een woordvoerder van beide gemeenten. ,,Zo bestrijden we preventief met een biologisch middel op plaatsen waar we veel overlast verwachten, zoals bij sportparken en kinderdagverblijven.” 

1500 nestkasten in Gestel, 600 in Boxtel 

Sint-Michielsgestel telt bijna 1500 nestkasten, Boxtel zo’n 600.  Beide gemeenten betalen vijf euro per nestkastje aan materiaalkosten, maar buurtbewoners en verenigingen moeten de kastjes zelf onderhouden. Zo heeft buurtvereniging Hoog Gemonde het goed voor elkaar met de schoonmaak. ,,Een van onze buurtbewoners gaat langs alle vijftig nestkasten”, meldt Martien van Esch van Hoog Gemonde. Volgens Sabrina Hofstra van Vogelbescherming kun je de nesten het beste in de herfst schoonmaken. ,,Direct na de broedtijd zitten er de meeste parasieten in en die vormen een bedreiging voor jonge vogels.”