Minister Van Nieuwenhuizen en partner Bert Wijbenga stralen na de huldiging tot Ere-Boktorandus in Sint-Michielsgestel.
Volledig scherm
Minister Van Nieuwenhuizen en partner Bert Wijbenga stralen na de huldiging tot Ere-Boktorandus in Sint-Michielsgestel. © Stefan van der Heijden

Minister doorgrondt ziel van carnaval in Bokkendonk

SINT-MICHIELSGESTEL - Onze minister van Infrastructuur en Waterstaat, Cora van Nieuwenhuizen, heeft de ziel van het carnaval doorgrond. Dat bleek zaterdagavond in de feestrede, die zij in De Ruwenberg uitsprak, voordat zij zich tot Ere-Boktorandus liet kronen. Geheel in de wat sjieke stijl en sfeer van het luchtige traditionele Gestelse evenement, wierp zij zich op als opvolger voor minister-president Rutte. “Dit is een plechtig moment. Nederland heeft een kandidaat-premier nodig die van veranderen weet, en dat ben ik. Want poetsen is een pre, niet lullen. Mijn campagne begint hier in Bokkendonk.” De lach ging door de dinerzaal, zij het bij enkelen met wat aarzeling.

Bokkendonk vierde de 25e editie van het Prinsendiner annex het Ere-Boktoraat. Met doorgaans landelijk bekende politieke figuren, enkele malen plaatselijke coryfeeën. Voor deze jaargang wist de organisatie Cora van Nieuwenhuizen te strikken. Dankzij een ander voormalig Ere-Boktorandus, oud-minister Annemarie Jorritsma. “Toen Annemarie mij mailde en me deze Bokkendonkse traditie uitlegde had ik geen enkele twijfel. Wat ze me vertelde, klopt ook. Dit is een heerlijk avondje, even het verstand helemaal op nul”, zegt de opvolgster van Emile Roemer in een mini-interview, meteen na het dessert.

Wat in 1986 begon met de in Sint-Michielsgestel woonachtige minister Braks kreeg een vervolg met een imposant rijtje bewindvoerders als Ere-Boktorandi. Zomaar een selectie: Pieter Winsemius, Onno Ruding, Erica Terpstra, Annemarie Jorritsma, Gerrit Zalm, Frans Timmermans, Ivo Opstelten, Emile Roemer. Alhoewel bij deze jaargang van het diner het recordaantal van 193 gasten aanschuift, vindt een deel van carnavallend Bokkendonk het evenement wat elitair.

‘Volgend jaar ben ik er weer’

Het Prinsendiner (met Boktoraat) is geen doel, veeleer een middel. Dat beweert de grondlegger van het evenement, Koos Loose. Onder diens bewind kwam het feest tot leven. “Het is een manier om mensen met elkaar in verbinding te brengen, tot netwerken.” Met welk effect voor Bokkendonk? Dat weet Matthijs de Laat intussen, die voor het eerst present is. “Weet je, ik ben een gewone carnavalsvierder. Toch ervaar ik dit als laagdrempelig, ondanks de entourage. Hier komen alle geledingen bij elkaar. Het mooie is dat we hier en nu met zijn allen het kindercarnaval ondersteunen. Daar heb ik de tachtig euro graag voor over. Volgend jaar ben ik er weer”, vertelt De Laat, na het hoofdgerecht van rundersteak met truffelsaus.

‘Zwerver’ Jan Schellekens laat vervolgens de zaal daveren van het lachen met zijn buut, de lokale tonpraters Christian Roovers en Thieu van Berkel introduceren op vermakelijke wijze Cora van Nieuwenhuizen. Intussen gaat het bier rond en maakt minister Van Nieuwenhuizen zich op om te worden omhangen met een prachtige mantel en het plaatsen van een bijzonder hoofddeksel. De ziel van carnaval, mooi vervat, eerst in woord, daarna in beeld.

  1. We staan dichter bij elkaar dan ooit in deze coronatijd
    PREMIUM
    Column

    We staan dichter bij elkaar dan ooit in deze coronatijd

    Mijn schoonmoeder cremeren. In coronatijd. Dat betekent met z’n twintigen afscheid nemen zonder te kunnen knuffelen, te snikken op elkaars schouder of na te praten met een kop koffie. Dat betekent een zus in Frankrijk en naasten uit Londen en Hong Kong die er niet bij kunnen zijn. Dat betekent mijn vriend rouwend in zijn eigen huis, ik in het mijne. En een schoonvader die alleen achterblijft met alle bekende social distancing musts. Corona maakt kille tijden nog killer.