Volledig scherm
PREMIUM
De Witte Zusters Tiny Hölscher, Antoinette Winkelman en Bep van Grieken(vlnr) uit Boxtel zijn dankbaar dat ze in Afrika konden werken voor hun congregatie. © Jan Zandee

Missiezusters gaan nooit met pensioen, grote expositie in Museum Boxtel

BOXTEL - Ze gingen niet naar Afrika om zieltjes te winnen. Ook al waren ze missiezusters. ,,Wij zorgden ervoor dat mensen op eigen benen konden staan", zegt Witte Zuster Bep van Grieken (89 jaar, 35 jaar gewerkt in Afrika) uit Boxtel. ,,Wij waren er voor iedereen, moslims, protestanten, katholieken, echt iedereen. En wij waren daar waar het nodig was.” 

Volledig scherm
Bep van Grieken is in 2000 het middelpunt van een feest vanwege haar vertrek uit Zambia naar Nederland. © Privécollectie Bep van Grieken

Leven en werken van de Missiezusters van Onze Lieve Vrouw van Afrika - in de volksmond: Witte Zusters - worden uitgebreid belicht tijdens een grote expositie die tot en met 18 augustus te bezoeken is in Museum Boxtel. 'De Witte Karavaan, 150 jaar Witte Zusters en Witte Paters in Afrika’, heet die. Die tentoonstelling gaat ook over de Witte Paters, die een jaar eerder, in 1868, zijn gesticht in Noord-Afrika. 

  1. Controles in zes gemeenten leren: huisvesting arbeidsmigranten nog vaak niet op orde
    PREMIUM

    Huisbazen hardleers: huisves­ting arbeidsmi­gran­ten in regio blijft slecht

    HAAREN - Werkgevers, uitzendbureaus en huisjesmelkers leren te weinig van controles naar de woon- en werkomstandigheden van arbeidsmigranten. Keer op keer blijkt dat de brandveiligheid niet in orde is, er te veel Oost-Europeanen in één huis wonen of dat ze niet ingeschreven staan bij de gemeente. In de belabberdste gevallen komen al die misstanden voor in één pand. ,,We komen steeds weer dezelfde overtredingen tegen”, stelt Fred Emmerik van Kenniscentrum Handhaving van de Vereniging Nederlandse Gemeenten.