Volledig scherm
Met een vertraging van een jaar heeft het zaaien van een bijenlint in Haaren toch succes. Zoals aan de Hoge Raam te zien is. © Tiny Vermeer

Na jaar popt bijenlint toch op in Haaren

HAAREN - Het leek zo'n goed idee vorig jaar: Midden-BrabantGlas wilde de vers-gedichte sleuven van het glasvezelproject in Haaren gebruiken als zaaibed voor bloemen en kruiden waar bijen en andere insecten dol op zijn. Op twee zaterdagen in het voorjaar van 2018 gingen tientallen vrijwilligers op pad om over 10 kilometer de grond op de sleuven vlak te harken en in te zaaien met een mengsel van bloemzaden. Maar vervolgens viel er maandenlang geen spatje regen en kwamen er dus geen bloemen op. 

De enkeling die zei dat het zaad na een jaar best nog kunnen ontkiemen, werd niet echt geloofd. En toch is precies dat aan het gebeuren in het buitengebied van de gemeente Haaren. Onder meer langs de Berktweg in Haaren, de Hoge Raam in Helvoirt en de Gommelsestraat in Biezenmortel. 

Dankzij koeler weer en enkele flinke regenbuien zijn in de bermen waar vorig jaar de glasvezelskabels zijn ingegraven onder meer smalle weegbree, madeliefjes, rode klaver en grote margrieten verschenen, meldt Tiny Vermeer uit Helvoirt. Dat inzaaien was haar idee; Vermeer is projectleider van de biodiversiteitsprojecten van stichting Het Groene Woud. Die gaf 1.000 euro subsidie voor dit project. Vrijwilligers van stichting Landschap Natuur Milieu Haaren, Midden-BrabantGlas, Bijenvereniging Sint Ambrosius en stichting Vrijwillige Zwerfafval hebben het zaaiwerk gedaan. 

Als omwonenden of gemeente de ingezaaide bloemen, kruiden en het gras  niet te snel afmaaien, of automobilisten het groen niet kapot rijden, dan is de verwachting dat het bijenlint ook komende jaren weer tot bloei komt. 

  1. Controles in zes gemeenten leren: huisvesting arbeidsmigranten nog vaak niet op orde
    PREMIUM

    Huisbazen hardleers: huisves­ting arbeidsmi­gran­ten in regio blijft slecht

    HAAREN - Werkgevers, uitzendbureaus en huisjesmelkers leren te weinig van controles naar de woon- en werkomstandigheden van arbeidsmigranten. Keer op keer blijkt dat de brandveiligheid niet in orde is, er te veel Oost-Europeanen in één huis wonen of dat ze niet ingeschreven staan bij de gemeente. In de belabberdste gevallen komen al die misstanden voor in één pand. ,,We komen steeds weer dezelfde overtredingen tegen”, stelt Fred Emmerik van Kenniscentrum Handhaving van de Vereniging Nederlandse Gemeenten.