Volledig scherm
Met een vertraging van een jaar heeft het zaaien van een bijenlint in Haaren toch succes. Zoals aan de Hoge Raam te zien is. © Tiny Vermeer

Na jaar popt bijenlint toch op in Haaren

HAAREN - Het leek zo'n goed idee vorig jaar: Midden-BrabantGlas wilde de vers-gedichte sleuven van het glasvezelproject in Haaren gebruiken als zaaibed voor bloemen en kruiden waar bijen en andere insecten dol op zijn. Op twee zaterdagen in het voorjaar van 2018 gingen tientallen vrijwilligers op pad om over 10 kilometer de grond op de sleuven vlak te harken en in te zaaien met een mengsel van bloemzaden. Maar vervolgens viel er maandenlang geen spatje regen en kwamen er dus geen bloemen op. 

De enkeling die zei dat het zaad na een jaar best nog kunnen ontkiemen, werd niet echt geloofd. En toch is precies dat aan het gebeuren in het buitengebied van de gemeente Haaren. Onder meer langs de Berktweg in Haaren, de Hoge Raam in Helvoirt en de Gommelsestraat in Biezenmortel. 

Dankzij koeler weer en enkele flinke regenbuien zijn in de bermen waar vorig jaar de glasvezelskabels zijn ingegraven onder meer smalle weegbree, madeliefjes, rode klaver en grote margrieten verschenen, meldt Tiny Vermeer uit Helvoirt. Dat inzaaien was haar idee; Vermeer is projectleider van de biodiversiteitsprojecten van stichting Het Groene Woud. Die gaf 1.000 euro subsidie voor dit project. Vrijwilligers van stichting Landschap Natuur Milieu Haaren, Midden-BrabantGlas, Bijenvereniging Sint Ambrosius en stichting Vrijwillige Zwerfafval hebben het zaaiwerk gedaan. 

Als omwonenden of gemeente de ingezaaide bloemen, kruiden en het gras  niet te snel afmaaien, of automobilisten het groen niet kapot rijden, dan is de verwachting dat het bijenlint ook komende jaren weer tot bloei komt. 

  1. Klimaatneutraal SCG'18 als rolmodel in Sint-Michielsgestel

    Klimaatneu­traal SCG'18 als rolmodel in Sint-Michiels­ges­tel

    SINT-MICHIELSGESTEL - Voetballen op haar zowat klimaatneutrale accommodatie van Sportpark Zegenwerp maakt SCG'18 welhaast tot een modelvoetbalclub. Gasloos, met warmteterugwinning én met 105 zonnepanelen zélf elektriciteit opwekkend is de Gestelse club ogenschijnlijk uniek in het land. Klaar voor de toekomst, daarmee een voorbeeld voor voetballand Nederland. Betrokken instanties, organisaties, bedrijven en omwonenden kregen vrijdagmiddag uitleg bij de realisering van het gedurfde project.