Volledig scherm
Na geitje Jip is nu ook geitje Janneke van de Geitenwei in Boxtel overleden na het eten van verkeerd voedsel, etensresten die mensen bij de dieren hebben gegooid. © De Geitenwei

Na Jip ook Janneke dood bij Geitenwei Boxtel

BOXTEL - Na geitje Jip is ook soortgenoot Janneke bij de Geitenwei in Boxtel gestorven aan het eten van verkeerd voedsel. Dat is donderdagavond gebeurd.  Ondanks steeds nadrukkelijkere waarschuwingen van de kinderboerderij blijven mensen de dieren toch etensresten geven. 

In juni stierf geitje Jip aan dezelfde oorzaak: verkeerd voedsel. Enkele maanden geleden overleed hierdoor konijn Hendrik en anderhalf jaar geleden ezel Ponk. De medewerkers van de Boxtelse kinderboerderij worden er moedeloos van, aldus coördinator Anky Moonen. 

Donderdagochtend zagen de vrijwilligers dat geitje Janneke niet lekker was en pijn had. De dierenarts is er bij geweest, maar die kon niet meer doen dan het dier pijnstillers geven. Janneke is enkele uren later overleden. Een vrijwilliger legt nog eens uit wat er gebeurt met een dier dat regelmatig verkeerd voedsel krijgt. 'Daardoor bouwen ze verschillende verkeerde zuren op in de maag en die verspreiden zich via de darmen door het hele lijf. Daardoor gaan tal van ingewanden opzetten. Het dier kan zijn ontlasting niet meer kwijt. Daar sterft het uiteindelijk aan’. 

De medewerkers van de Geitenwei doen opnieuw een klemmend beroep op bezoekers om geen eten te geven aan de dieren. Moonen: ,,De dieren krijgen van ons voldoende en verantwoord te eten. Als mensen graag iets geven voor de dieren, laat ze het dan aan een van de medewerkers afgeven. Dan controleren wij het en wat ze mogen, geven wij aan de dieren.”

Volledig scherm
Eten over of door de hekken van de Geitenwei in Boxtel gooien kan de dieren ernstig schaden. De medewerkers roepen iedereen op hiermee op te houden. © Johan van Grinsven/BD