Volledig scherm
Een van de geitjes in kinderboerderij de Geitenwei in Boxtel is overleden na het eten van voedsel dat over het hek van dekinderboerderij is gegooid. © De Geitenwei

Na konijn en ezel is nu ook Boxtels geitje Jip dood: ‘Stop met voeren’

BOXTEL - En weer is een dier dood in de Geitenwei in de Boxtelse wijk Selissen. Zaterdagochtend bleek het 4-jarige geitje Jip het slachtoffer van eten dat mensen in de wei hebben gegooid. Enkele maanden geleden overleed hierdoor konijn Hendrik en anderhalf jaar geleden ezel Ponk. De medewerkers van de Boxtelse kinderboerderij worden er moedeloos van. ,,Hoewel de laatste tijd veel minder eten in de wei wordt gegooid", zegt coördinator Anky Moonen. 

Maar toch blijven mensen etensresten bij de dieren gooien. Zelfs in plastic zakken die vervolgens ook door de dieren worden opgegeten. Moonen heeft al allerlei voedsel voorbij zien komen, van nasi tot aardappelpuree, tosti's, rijstepap, uien en ijsjes. Ze snapt niet dat er nog steeds mensen zijn die eten bij de dieren blijven gooien. Van verschillende dieren moest al eerder de maag leeggepompt worden vanwege de troep die er in terecht was gekomen. 

Afgelopen vrijdag nog hebben medewerkers van de Geitenwei een hoger hek geplaatst bij de geiten. ,,Die konden over het vorige, lagere hek springen en dan gingen ze overal rondstruinen om die etensresten te zoeken. Een geit vreet alles en houdt ook niet op met eten. Desnoods tot het dier er dood van gaat", zegt Anky Moonen. 

Aangrijpend

De dood van Jip heeft dierenverzorger Petra Poirters flink aangegrepen, vertelt Moonen. ,,Zij is minstens drie keer per dag bij de dieren, heeft er veel voor over. Ze woont vlakbij de Geitenwei en als ze thuis ziet dat er mensen eten door of over de hekken gooien dan komt ze er meteen op af. Dan zeggen mensen wel eens 'Het is toch maar één appel'. Een appel per dag maakt niet uit voor een ezel. Maar als twintig mensen dat doen op een dag....” Of mensen zeggen: ,,Maar de kindjes vinden het zo leuk om de dieren te voeren... Maar we worden ook wel eens uitgescholden als we de mensen waarschuwen.”

Waarschuwingsborden

De medewerkers hebben overal waarschuwingsborden geplaatst om het  onverantwoorde voeren van de dieren tegen te gaan. Moonen: ,,Ze krijgen van ons voldoende en verantwoord te eten. Als mensen graag iets geven voor de dieren, laat ze het dan aan een van de medewerkers afgeven. Dan zorgen wij dat de dieren het krijgen. Dan laten we bijvoorbeeld brood eerst goed drogen.”

De coördinator vermoedt dat mensen etensresten bij de dieren gooien om zo te voorkomen dat hun kliko  thuis te vol raakt. ,,We hebben een tijd een kliko bij de hekken geplaatst. Die zat vaak vol. Zelfs luiers werden er in gegooid", zegt Moonen. Maar ze beklemtoont ook: ,,Het overgrote deel van de mensen houdt zich netjes aan het voerverbod.”

Kostenpost

Naast ergernis en verdriet zorgen de dode dieren ook voor een kostenpost voor de Geitenwei. Want die moet nieuwe dieren kopen. Voor ezel Ponk kwam Sjefke in de plaats. ,,Die konden we heel goedkoop kopen voor 100 euro. Maar met het steriliseren erbij gaat het toch om een kostenpost van een paar honderd euro.”

Volledig scherm
Eten over of door de hekken van de Geitenwei in Boxtel gooien kan de dieren ernstig schaden. De medewerkers roepen iedereen op hiermee op te houden. © Johan van Grinsven/BD