Volledig scherm
PREMIUM
Stijn van As (links) doet onderzoek in Helvoirt © Jan Zandee

Nederzetting uit de IJzertijd ontdekt in Den Hoek Helvoirt

HELVOIRT - In het Helvoirtse Den Hoek woonden rond 100 jaar voor Christus al mensen. Deze periode heet de Late IJzertijd, tussen 2100 en 2000 jaar geleden. Deze mensen waren boeren die woonden in boerderijen met op het erf een waterput en graanschuurtjes. Het zijn de voorlopige bevindingen uit een lopend archeologisch onderzoek in opdracht van de gemeente Haaren, uitgevoerd door BAAC uit Den Bosch.

Archeoloog Stijn van As is enthousiast over de resultaten van de opgraving. Eerder uitgevoerd archeologisch vooronderzoek gaf aan dat er vondsten uit de IJzertijd en/of Middeleeuwen mogelijk waren en het huidige onderzoek bevestigt deze verwachting. Hij vertelt: ,,Ik denk dat een lokale gemeenschap gezamenlijk heeft gewerkt aan het inrichten van het landschap door middel van greppels, het bouwen van woonhuizen en de aanleg van een waterput. De sporen die wij vinden wijzen duidelijk in die richting. Voor ons klinkt dit als muziek in de oren”.

  1. Van uitstel komt afstel: druppel voorgoed verleden tijd op milieustraten Meierijstad

    Van uitstel komt afstel: druppel voorgoed verleden tijd op milieustra­ten Meierij­stad

    VEGHEL - Het komt niet meer goed met de druppel in Meierijstad. Het college van B&W heeft besloten dat het betalingssysteem voor de milieustraten in Meierijstad de prullenbak in kan. Vanwege technische problemen functioneerde dit systeem (met achteraf betalen één keer per jaar) vanaf het begin al niet. Nu wordt ervoor gekozen om met een pinbetaling direct af te rekenen. De druppel blijft wél in gebruik voor het gebruik van de ondergrondse containers.