Volledig scherm
Circus Caps uit Veghel tijdens een optreden in Schijndel. © J Bosmans

Nieuw theater in 't Spectrum geopend: ‘Het is multifunctioneel en klaar voor de toekomst’

SCHIJNDEL - Het Kunst- en Kultuurweekend dat vrijdag en zaterdag in Schijndel werd gehouden, stond geheel in het teken van de opening van het nieuwe theater in ‘t Spectrum. Afgelopen vrijdag werd het theater officieel geopend en zaterdag waren bezoekers in de gelegenheid om de nieuwe aanwinst onder de loep te nemen. 

Met als resultaat tal van positieve reacties van lokale bewoners. ,,Het ziet er goed uit, ik denk wel dat het een aanwinst is,” was Ad Sanders van mening. ,,Het is kleinschalig, maar het moet niet over het paard getild worden.” Vervolgens droogjes: ,,Ze moeten niet de Rolling Stones uitnodigen.” 

Ook het echtpaar Ad en Riet van Boxtel was vol lof. ,,Het ziet er prachtig uit”, aldus Riet. ,,Zoals de stoelen staan is het toneel overzichtelijk. Ik ben er blij mee voor het dorp, al moet het natuurlijk nog groeien.” Volgens Ad Steenbakkers had de gemeente geen betere investering kunnen doen. ,,Het is multifunctioneel, iets voor de toekomst.” 

Gevarieerd aanbod

Bezoekers konden tijdens het speciale Kunst - en Cultuurweekend niet alleen het theater bekijken; in ‘t Spectrum en in het centrum was er een gevarieerd aanbod van verschillende activiteiten, muziek en workshops. Op het pleintje naast de vestiging van Bakker Bart trad circus Caps uit Veghel op, een circus met veertien jeugdige medewerkers met een verstandelijke beperking. 

Rene Hildesheim ging twee jaar geleden samen met zijn echtgenote met het circus van start. De voorstelling in Schijndel was een try-out met zeven deelnemers. ,,De overige kinderen waren bezet”, lichtte Hildesheim toe. 

Aandoenlijk

Mister Poehaa, alias circusdirecteur Hildesheim, bracht samen met de artiesten een simpele, maar veelal komische show die niet altijd even vlekkeloos verliep. De kleine mislukkingen maakten de acts echter zeer aandoenlijk en waren goed voor een warm applaus van de omstanders. En lukte het lopen op kleine tonnetjes maar gedeeltelijk, er op zitten gaat uiteindelijk altijd goed. 

Rosa van Geffen (17) bracht met zang en gitaar bij het terras van het Onderonsje aan de Markt bekende nummers. ,,Ik ben altijd wel even nerveus voor een optreden.” Het aantrekkelijke optreden van Van Geffen zorgde voor bezoekers van de weekmarkt voor een verrassende onderbreking. In ‘t Spectrum speelde de 12-jarige Lein Franssen met zichtbaar plezier op de piano. ,,Piano spelen is leuk, het geeft vrijheid. Ik heb veel huiswerk en heb het vaak druk, maar als ik piano speel kan ik alles vergeten.”