Volledig scherm
De leefbaarheid van Olland staat al jaren onder druk, er wordt haast niet gebouwd in deze kern van Meierijstad. © Robèrt van Lith/BD

Nieuwe poging om Olland aan woningen te helpen

OLLAND - Het is de hoogste tijd dat er meer woningen worden gebouwd in Olland. Daar komt de ‘hartenkreet’ van Gemeentebelang Meierijstad op neer. 

Deze eenmansfractie wil in de gemeenteraadsvergadering van 7 november een voorstel indienen om Olland aan woningen te helpen. ,,Dorpen als Olland en Boerdonk zijn kwetsbaar", zegt fractieleider Peter Verkuijlen. ,,De scholen worden te klein, de leefbaarheid staat onder druk. Daar zullen we snel iets aan moeten doen.” 

Verkuijlen wil onder meer dat Meierijstad in overleg gaat met de provincie om uit de impasse te komen. En dat het college  in overleg gaat met eigenaren van geitenhouderijen, die woningbouwplannen tegenhouden, over opheffen of verplaatsen van hun bedrijven. Burgemeester en wethouders gaven eerder al aan dat zij niet van plan zijn deze geitenhouderijen op te kopen. ,,Maar wellicht valt er een slimme oplossing te bedenken", zegt Verkuijlen. ,,De locaties van de geitenstallen zou je kunnen bestemmen voor luxe woningen. Dat levert geld op.” 

De provincie Brabant voerde in juli 2017 een bouwstop in voor geitenhouderijen. Dit omdat omwonenden een verhoogd risico op longontsteking lopen.