Volledig scherm
Een reconstructie van de oervinvis waarvan resten zijn gevonden in Liessel. © Archief Oertijdmuseum

Nieuwe soort vinvis ontdekt: schedel te kijk bij Oertijdmuseum in Boxtel

BOXTEL - Deskundigen hebben een nieuwe soort vinvis ontdekt. Een schedel van dit dier, dat maar liefst acht miljoen jaar oud is, ligt nu te kijk bij het Oertijdmuseum in Boxtel. Het is de oudst gevonden soort in de wereld, die nu bekend is.

Wie wat bewaart, die heeft wat. Directeur van het Oertijdmuseum in Boxtel René Fraaije kreeg toestemming om in de jaren negentig bij baggerwerk in Liessel, botten mee te nemen dat het baggerschip daar op dertig meter diepte boven water tilde. Het bleken onder meer resten te zijn van een speciaal soort vinvis. Een soort die nog niet bekend was.

Quote

Ik ben geen walvisex­pert, maar andere experts hebben de schedel onderzocht

René Fraaije, Directeur Oertijdmuseum

Fraaije: ,,Ik ben geen walvisexpert. Maar een paar deskundigen zoals Michelangelo Bisconti, Dirk Munsterman, Mark Bosselaers en Klaas Post zijn dat wel. Ze zijn hier elk een aantal dagen op bezoek geweest om de botresten uit het walvismassagraf in Liessel te onderzoeken.” 

Volledig scherm
De schedel van de oervinvis © Archief Oertijdmuseum

Fraaije vervolgt: ,,Zij hebben de botten bestudeerd, maar ook de schedel die daar is aangetroffen. Ik heb in de jaren negentig elke maand bij de baggeraars die botten opgehaald en bewaard. In ruil voor een doosje sigaren en soms een flesje wijn, kreeg ik alles mee. Nu zijn de botten onderzocht en is een stuk van de evolutie van de vinvis weer duidelijker geworden. Deze oude vinvis lijkt op de huidige soort, de blauwe vinvis.”

In Liessel is een massagraf van zeezoogdieren gevonden

Het kostte heel wat jaren prepareren en onderzoek. ,,De zeezoogdierbotten stammen uit de periode van het late Mioceen (tussen 11,6 en 5,3 miljoen jaar geleden). In die tijd stond Nederland nog grotendeels onder het zeewater. In een van de botten zijn tandafdrukken van haaien te zien. Het zal zogezegd een massagraf zijn geweest in Liessel, aangezien er veel botten naar boven zijn gekomen vanuit een diepte van dertig meter.”

Volledig scherm
De beschrijving van de schedel. © Archief Oertijdmuseum

Schedel van dertig kilo

In een speciale etalage heeft René Fraaije de twintig kilo zware schedel en wat botresten nu te kijk gezet voor het publiek. ,,De deskundigen zijn nu nog bezig met andere botresten. Die zijn nog niet allemaal beschreven. Maar ik kan nu al melden dat er nog twee andere nieuwe soorten zeedieren zijn ontdekt. Als de beschrijvingen klaar zijn, kunnen we die over een paar maanden ook wereldkundig maken.”