Oesterzwammen kweken op koffiedrab. Mmm, dat is een idee
SINT-MICHIESLGESTEL - Waar komt ons voedsel vandaan? Wie produceert het? En wat consumeren wijzelf? Vandaag de dag zijn dat vragen die voorbij onze Nederlandse grenzen gaan. En dat is ook wat leerlingen uit de 4de en 5e klas van Gymnasium Beekvliet deze week doen: samen met leerlingen uit Italië en Duitsland onderzoeken zij onze voedselproductie en – consumptie. Hoe kan dat duurzamer?
Eens per jaar waart in het gebouw van Gymnasium Beekvliet een week lang de geest van Erasmus rond. Een uitwisseling van scholen, met dit jaar scholieren uit Italië en Duitsland te gast. Scholieren mogen zich dan buigen over grote vraagstukken. Deze week is onze voedselproductie en -consumptie het thema. En dan meer specifiek, hoe kunnen we die verduurzamen?
Daarover buigen zich de Gestelse gymnasiasten met hun collega’s uit het Duitse Schwanewede en uit Desenzano del Garda. Schotse inbreng vanuit Edinburg raakte door corona en Brexit uit beeld.
Koffiedrab
Op welke wijze voedseltransitie al in praktijk wordt gebracht, ervoeren de gymnasiasten dinsdag al. Daarvoor togen verschillende groepen naar ofwel De Verspillingsfabriek in Veghel, of naar Avico in Venray of naar de Fungi Factory in Utrecht. Die laatstgenoemde was het reisdoel van het duo Marie Smulders en Alice Girelli.
Met enige verbazing en bewondering vertellen zij in een notendop wat zij aantroffen. ,,Dat bedrijf kweekt paddenstoelen met hulp van koffiedrab en houtsnippers”, zegt Marie. Haar partner Alice vervolgt: ,,Bij een aantal restaurants zamelt Fungi Factory koffiedrab in, mengen het met houtsnippers, daarna wordt dat gestoomd. Uiteindelijk vormt dat de voedingsbodem voor de paddenstoelen. Zo gaat dat bedrijf om met afval.” Het idee om koffiedik in te zetten voor de groei van oesterzwammen levert beide leerlingen inspiratie tot eigen ideeën.
Als individu kun je veel betekenen, maar het gaat om samenwerken
Hoe zij denken hun keuze in praktijk te brengen is er nog niet. Wel stemden zij met elkaar af dat het ‘iets met vleesvervangers’ zal zijn. En toch, op deze woensdagochtend gaat het geeneens direct over voedsel, over processen tot verduurzamen. In deze Erasmusweek komen ook andere competenties aan de orde. Zo gonst het in lokaal 21 en 22 van stemmen.
Samenwerken
Dat bewerkstelligt docente Celin Cakmak van de Vrije Universiteit Amsterdam met haar interactieve gastles. In haar twee uren komen geheel andere aspecten dan voedsel of verspilling ter sprake. Over diversiteit gaat het, over het hebben van een open mind, geen vooroordelen, over intersectionaliteit. Niets belerends van deze docente, maar uitdagen en luisteren naar uitkomsten van overleg binnen de zeven groepen.
Wat de scholieren dankzij elkaar opsteken is groter dan vrijdag, de presentatie van het eindproduct van de groep. Hier zitten jonge mensen bijeen die zich voorbereiden op een toekomst, waarin zij verantwoordelijkheid kunnen nemen, rekening weten te houden met hun omgeving.
In de geest van
Docent natuurkunde Binno Louwerenburg, die de Erasmusweek mede coördineert, formuleert het zo: ,,Als individu kun je veel betekenen, maar het gaat om samenwerken.”
De Italiaanse scholier Paolo, uit Alice’s en Marie’s groep, smult van de sfeer in Gymnasium Beekvliet, de openheid, ieders inbreng, de onderlinge communicatie. ,,Ik geniet hier erg van”, zegt Paolo, ,,het past ook echt bij Nederland.” In de geest van Erasmus, die in zijn geschriften ook zo ijverde voor intellectuele vrijheid.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Corona? (Weer) Geen huur voor sportclubs in Boxtel
BOXTEL - Opnieuw hoeft een aantal sportclubs in Boxtel vanwege corona over een aantal maanden rond de jaarwisseling geen huur te betalen. Het gaat om amateursportorganisaties waarmee de gemeente een directe huurrelatie heeft. -
PREMIUM
Vogelvreugd Ons Ideaal flikt het telkens weer; 25ste editie van de buitenmarkt
BOXTEL - De tweedehandsmarkt loopt al 25 jaar als een tierelier. Vogelvreugd Ons Ideaal begon ermee uit financiële noodzaak en inmiddels zijn de jaarlijkse zeven binnenmarkten in De Rots en de buitenmarkt in juni niet meer weg te denken uit Boxtel. Gisteren was de 25ste editie van de buitenmarkt. -
Koele kikker Shadé van Oorschot meldt zich tussen nationale turntop
De rijzige Shadé van Oorschot is een verfrissende verschijning in de top van het vrouwenturnen. De 18-jarige Schijndelse verbaasde zaterdag alles en iedereen, inclusief zichzelf en clubcoach Nico Zijp van Topturnen Zuid, door brons te pakken op de meerkamp tijdens de NK in Rotterdam. -
PREMIUM
Jimi Hendrix (nee, niet de gitaarlegende) laat neanderthalers herleven in Boxtel
BOXTEL - Een fraaie expositie die de oude steentijd moeiteloos laat herleven. Met vondsten uit de periode van 350.000 tot 9800 jaar geleden. Te zien in het Boxtelse Oertijdmuseum De Groene Poort. Het woord is aan student Jimi Hendrix en amateurarcheoloog Ruud Hemelaar. -
PREMIUMGeld & Geluk
Millie en Dolf betalen 100 euro per maand aan energie: ‘Centrale verwarming is luxe’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Dolf geeft makkelijker geld uit dan Millie, maar zorgt er ook voor dat niets uit de ijskast wordt weggegooid. En koopt soms een kofferbak vol wijn.
-
Helemaal klaar met Windows 11? Zo ga je terug naar 10
Ben je niet tevreden met Windows 11, werken bepaalde toepassingen niet meer of mis je simpelweg de interface van Windows 10? Welke reden je ook hebt om terug te willen naar het vorige besturingssysteem: zo downgrade je van W11 naar W10. -
Ben je te streng voor jezelf? ‘Zelfcompassie is echt iets wat je moet oefenen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: compassie hebben voor jezelf. -
PREMIUM
Frustraties bij Voedselbos Schijndel: ‘Maak het niet zo ingewikkeld’
SCHIJNDEL - Dat het jaren duurt voordat een voedselbos eten produceert, daar hadden de initiatiefnemers in Schijndel wel rekening mee gehouden. Maar dat procedures ook jaren in beslag nemen, valt ze wel erg tegen.