De Rechterstraat in Boxtel.
Volledig scherm
De Rechterstraat in Boxtel. © Google Streetview

Omstreden afsluiting van Fellenoord komt eraan in Boxtel

BOXTEL - Met de omstreden afsluiting van Fellenoord in het centrum van Boxtel, wordt in de plannen voor de opknapbeurt van de Rechterstraat rekening gehouden. Die reconstructie staat voor dit jaar op de rol.

Al sinds 2012 hangt het in de lucht. Afsluiten van Fellenoord voor autoverkeer ter hoogte van de Rechterstraat. Om daarmee het verkeer in het dorpshart beter te reguleren en het centrum van Boxtel aantrekkelijker te maken. Althans, dat is de overtuiging van het gemeentebestuur dat het voornemen voor de maatregel dus al in 2012 vastlegde in het plan ‘Op weg naar een leefbaar en bruisend centrum’. 

Alleen nog auto’s via Van Helvoortstraat

De uitvoering komt nu in zicht. De plannen, zoals nemen van een noodzakelijk verkeersbesluit, worden ter hand genomen. Ook omdat het komend najaar de opknapbeurt van de Rechterstraat wacht. ,,En hoewel deze verkeersmaatregel daar in feite los van staat, is er bij die plannen wel rekening mee gehouden”, aldus een woordvoerder van de gemeente. De knip aan het einde van Fellenoord vlakbij de Rechterstraat zal er voor zorgen dat het Boxtelse centrum alleen nog via de Van Helvoortstraat voor auto’s bereikbaar zal zijn. Waarmee de door de gemeente zo gewenste ‘regulering’ en ook de logische route langs parkeervoorzieningen een feit zal zijn.

Angst en beven

Quote

Het centrum is door de verkeers­aan­pas­sin­gen na de reconstruc­tie van de Markt al veel slechter bereikbaar en dat zal door de afsluiting van Fellenoord nog dramati­scher worden

Ondernemers

Veel ondernemers zien die situatie met angst en beven tegemoet. Het centrum is door de verkeersaanpassingen na de reconstructie van de Markt al veel slechter bereikbaar en dat zal door de afsluiting van Fellenoord nog dramatischer worden, is de vrees van de ondernemers. ,,Uiteraard gaan wij met belanghebbenden praten over het voornemen. Met ondernemers, maar ook met de bewoners van de straten die er mee te maken krijgen zoals Fellenoord, Grote Beemd en Konijnhoolsedreef”, aldus de woordvoerder van de gemeente , die wel aangeeft dat vertrekpunt van de discussie nog steeds het al in 2012 vastgelegde plan voor de afsluiting is.

Voor het opknappen van de Rechterstraat (vanaf de Zwaanse Brug tot Fellenoord) wordt momenteel in het gemeentehuis het technisch ontwerp verder uitgewerkt. ,,Zodat we het bestek hebben waarmee we de omgeving kunnen informeren en de aanbesteding kunnen organiseren.” Voor het plan, dat onder meer voorziet in een compleet nieuwe inrichting en gedeeltelijk terugbrengen van de historische binnendommeltjes, is ruim een miljoen euro beschikbaar. De uitvoering staat voor komend najaar op de rol. Onduidelijk is of de coronacrisis voor vertraging gaat zorgen.