Omwonenden Kleine Aarde in verzet tegen bouw 22 appartementen: ‘Hoe innovatief is het project?’
Delen per e-mail
BOXTEL - Het verzet richt zich in eerste instantie tegen de bouw van 22 duurzame appartementen bij de Kleine Aarde. Het ongenoegen van omwonenden zit echter dieper. Die gaat over de mist die er volgens hen hangt om het hele project op het terrein van het voormalige milieucentrum.
Vragen over de voorgenomen bouw van 22 appartementen in hun ‘voortuin’ hebben bewoners van de Munselse Hoeve, Planckpad en Klaverblad in Boxtel in overvloed. Uitgaande van het feit dat ze al jaren geleden hebben aangegeven dat bouwen van appartementen op het terrein van voormalig milieucentrum de Kleine Aarde, want dat is hun ‘voortuin’, niet wenselijk te achten.
22 kantjes bezwaarschrift
,,Dat er in 2019 toch concrete plannen op tafel kwamen, zorgde al direct voor ongenoegen”, aldus omwonenden, die in een liefst 22 kantjes tellend bezwaarschrift hun problemen met de plannen aan de gemeente hebben kenbaar gemaakt.
Want de plannen van woonstichting JOOST om 22 duurzame appartementen te bouwen op een deel van de Kleine Aarde zijn flink gevorderd. De procedure loopt inmiddels. Zoals gezegd, vragen zijn er meer dan genoeg. ,,Over parkeren is onvoldoende nagedacht bijvoorbeeld. En hoe innovatief is het project werkelijk? Past in de historische dorpslinten er omheen?”, somt Marjon Schellekens een van de omwonenden op.
Over parkeren is onvoldoende nagedacht bijvoorbeeld. En hoe innovatief is het project werkelijk? Past in de historische dorpslinten er omheen?
Informatieschaarste
Er is mist ontstaan rond het plan, vinden de bewoners. Informatie is schaars. En die ondoorzichtigheid geldt volgens de buurt voor het totale project van een collectief van bedrijven en organisaties dat van de Kleine Aarde een centrum voor duurzaamheid moet gaan maken. ,,Wij zijn er niet tegen dat er iets gebeurt. Sterker nog, ik werk er zelf als vrijwilliger”, aldus Schellekens.
Ze vervolgt: ,,Het zit hem echter vooral in het feit dat wij als buurt het gevoel hebben overal buiten te worden gehouden. Wij vragen ons af wat er van de plannen terecht komt, zoals van het kenniscentrum. En nu is er weer een alternatief om er een sociaal park van te maken. Maar overleg met ons? Wij willen gewoon helderheid en betrokken worden.”
Niet transparant
Woonstichting JOOST, bouwer van de appartementen, is op de hoogte van het ongenoegen bij de omwonenden. ,,Begrijpelijk als er plannen zijn voor woningbouw in de voortuin”, aldus een woordvoerder. ,,Jammer dat het oordeel is dat wij niet transparant zijn. Daar hechten we juist veel waarde aan.”
JOOST zegt enkele informatiebijeenkomsten te hebben gehouden en ook nieuwsbrieven te verspreiden. ,,In deze coronatijd staan wij open voor persoonlijke gesprekken. Er zijn nu twee aanvragen daarvoor, maar iedereen is nog steeds welkom.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
En wel hierom: stuur een ingezonden brief naar de redactie van de editie De Meierij
-
PREMIUM
‘Druk van de ketel halen in sociale huurmarkt met kleine plukken tijdelijke woningen’
SINT-MICHIELSGESTEL - Om de druk op de sociale woningmarkt te verlichten gaat Sint-Michielsgestel samen met corporaties op zoek naar plaatsen waar kleine plukken tijdelijke, verplaatsbare huurwoningen kunnen komen staan. ,,Een belangrijk onderwerp waar we de komende tijd aan werken”, zegt wethouder Lianne van der Aa (volkshuisvesting). -
Brabantse ’Meisjes met de Parel’ zijn nu te zien in Schijndel
SCHIJNDEL - Maar liefst 28 versies van ‘Meisje met de Parel’. Wie door de Kloosterstraat in Schijndel loopt, kan er vanaf dinsdag 13 april niet aan ontsnappen. Maandag waren de initiatiefnemers Phoenix Cultuur en VOLOP Meierijstad bezig met de opbouw in het leegstaande pand Kloosterstraat 4, waar tot voor kort DeMooiSchijndelKrant gevestigd was. -
PREMIUMVIDEO
Maxime van Kuijk uit Schijndel heeft miljoenen kijkers met haar kookvideo’s op TikTok
SCHIJNDEL - Koken op TikTok en daar miljoenen mensen mee bereiken. De 24-jarige Maxime van Kuijk uit Schijndel kreeg het binnen een half jaar voor elkaar en dat vanuit haar eigen keuken. ,,Ik wil mensen laten zien dat koken niet moeilijk is en dat je in een korte tijd een lekkere maaltijd kunt maken.” -
PREMIUM
Wandelroute door ‘oerbos’ al in de maak: ‘Maar wel rekening houden met privacy van omwonenden’
LIEMPDE - De scepsis is nog altijd niet weg. Zeker niet bij de omwonenden van het oerbos bij Liempde. Maar de ontwikkeling in hun achtertuin - van zo’n vijftig hectare van De Geelders - gaat evenwel gewoon door.
-
PREMIUM
Vasthouden water krijgt hoogste aandacht van De Dommel
BOXTEL - Waterschap De Dommel krijgt de komende zes jaar een drukke agenda. Het roer gaat om bij het waterschap. Want met de huidige klimaatveranderingen is samenwerking met veel meer partners nodig. -
PREMIUM
‘Water blijft eeuwigdurende zorg, dat houdt nooit op’
DEN BOSCH - Het klimaat verandert met schokken en niet langzaamaan. Daar is dijkgraaf Lambert Verheijen van waterschap Aa en Maas inmiddels wel achter gekomen tijdens zijn loopbaan als bestuurder. ,,Het blijft een eeuwigdurende zorg om zowel de kwaliteit van het water als de hoeveelheden op de goede plekken na te blijven streven. Dat houdt nooit op.” -
PREMIUM
Meeste behoefte aan betaalbare koopwoning voor starter in Sint-Michielsgestel
SINT-MICHIELSGESTEL - Bijna de helft van alle starters op de woningmarkt in Sint-Michielsgestel wil graag een betaalbare koopwoning bemachtigen van net iets boven de twee ton. En ongeveer 32 procent zou een huurwoning willen. Veel jongeren die beginnen aan hun eerste woning vinden ook een ‘tiny house’, van 25 tot 50 vierkante meter, een aantrekkelijke gedachte. Zo’n 20 procent van de starters zou daar wel in willen wonen.