Secretaris Bart Vissers en voorzitter Frans Bertens voor Dorpshuis De Vorselaer in Biezenmortel. Een onderzoek naar de toekomst van dat gemeenschapshuis gat binnenkort van start.
Volledig scherm
Secretaris Bart Vissers en voorzitter Frans Bertens voor Dorpshuis De Vorselaer in Biezenmortel. Een onderzoek naar de toekomst van dat gemeenschapshuis gat binnenkort van start. © Roel van der Aa

Onderzoek is eerste stap naar nieuw gemeenschapshuis in Biezenmortel

BIEZENMORTEL - Haaren trekt geld uit voor een onderzoek naar vernieuwing van gemeenschapshuis De Vorselaer in Biezenmortel. Daarin worden onder meer de voor- en nadelen van renovatie van het huidige gebouw tegen het licht gehouden, maar ook nieuwbouw elders. 

Dat onderzoek wordt uitgevoerd door adviesbureau Sygma uit Eindhoven. Burgemeester en wethouders willen er om precies te zijn 12.301 euro voor uittrekken. Al eerder gaf de gemeente 2.500 euro uit aan een eerste globaal onderzoek naar de mogelijkheden om van De Vorselaer een multifunctioneel centrum te maken.

De Vorselaer is zo’n zestig jaar het kloppend hart van Biezenmortel als het gaat om sociaal-culturele en sportieve activiteiten. Het pand en de bijhorende gymzaal zijn sterk gedateerd, de ruimtes zijn inefficiënt en de stookkosten rijzen de pan uit. 

Vier opties

Er zijn vier opties die Sygma gaat onderzoeken. 1. Renovatie van het huidige gebouw en de bijhorende gymzaal. 2. Vervangende nieuwbouw voor op de huidige locatie (Capucijnenstraat 42). 3. Zodanige uitbreiding en verbouwing van de Franciscusschool dat die school, het gemeenschapshuis en de gymzaal op de locatie van de school (Capijnenstraat 19) kunnen worden gehuisvest. 4. Vervangende nieuwbouw voor De Vorselaer, de gymzaal en de Franciscusschool op de plek van het gemeenschapshuis of de school. 

Burgemeester en wethouder hebben zelf geen voorkeur voor een van de opties, laat een woordvoerster weten. Dat geldt ook voor de gemeenteraad van Haaren. Volgens voorzitter Frans Bertens van Stichting De Gemeenschap Biezenmortel, eigenaar van De Vorselaer, is dit onderzoek in goede harmonie afgesproken met de gemeente. ,,En met het schoolbestuur en de Coöperatie Biezenmortel.”

4 miljoen

Naast deze operatie voor De Vorselaer heeft het gemeentebestuur nog twee vergelijkbare klussen in de planning: gemeenschapshuis Den Domp in Haaren en dorpshuis De Es  en basisschool Willibrordus in Esch. Voor deze drie grote projecten is vooralsnog 4 miljoen euro gereserveerd, maar dat bedrag kan nog anders uitpakken. Ook is over de onderlinge verdeling nog geen besluit genomen. 

Quote

,Als de gemeente Haaren vier jaar geleden doortasten­der was geweest dan was dat voor alle partijen voordeli­ger geweest.

Frans Bertens, voorzitter Stichting De Gemeenschap, eigenaar van De Vorselaer

Voorzitter Bertens voorziet dat dat bedrag niet voldoende zal zijn. Nieuwbouw van De Vorselaer en de Franciscusschool in Biezenmortel zou alleen al 2,5 miljoen euro kosten, zo is in 2017 becijferd. En sindsdien zijn de (bouw)prijzen alleen maar gestegen. ,,Als de gemeente Haaren vier jaar geleden doortastender was geweest dan was dat voor alle partijen voordeliger geweest. Mij is voorgerekend dat de prijzen voor dit soort maatschappelijke gebouwen sindsdien gestegen zijn van 1.700 euro per vierkante meter naar 2.300 euro.”

  1. We staan dichter bij elkaar dan ooit in deze coronatijd
    PREMIUM
    Column

    We staan dichter bij elkaar dan ooit in deze coronatijd

    Mijn schoonmoeder cremeren. In coronatijd. Dat betekent met z’n twintigen afscheid nemen zonder te kunnen knuffelen, te snikken op elkaars schouder of na te praten met een kop koffie. Dat betekent een zus in Frankrijk en naasten uit Londen en Hong Kong die er niet bij kunnen zijn. Dat betekent mijn vriend rouwend in zijn eigen huis, ik in het mijne. En een schoonvader die alleen achterblijft met alle bekende social distancing musts. Corona maakt kille tijden nog killer.