Volledig scherm
Japanse turbo's in de showroom van Classic Park. © H Vdven

Ontspannen slenteren tussen de Japanners in Boxtel

BOXTEL - ,,Kijk, dit is mijn schatje." Liefdevol wijst Roel Engelaar (45) uit Ottersum zijn zwarte Toyota Supra Twin Turbo aan. Hoewel ruim dertig jaar oud, staat het gevaarte glimmend en in optimale staat tussen andere Japanse Turbo's in de showroom van Classic Park in Boxtel. Daar was het zondag 'Japan Classic Day', dus verzamelden eigenaars en liefhebbers zich rondom vele Subaru's, Daihatsu's en Mazda's. Engelaar: ,,Als kind droomde ik al van deze auto en drie jaar geleden kon ik 'm eindelijk kopen. Dat lijnenspel, ik vind het prachtig!"

Buiten op het parkeerterrein staan zo'n 150 Japanners in het gelid. ,,We organiseren twintig autofestivals per jaar", aldus Sander van Dijke (37), mede-eigenaar van Classic Park. ,,Voor Japanse auto's wordt relatief weinig georganiseerd. De eigenaren zijn opvallend zuinig op hun voertuig. Als het vandaag had geregend, zou er bijna niemand zijn geweest." Bewonderend kijkt hij naar een lichtgroene Datsun Sunny. ,,Deze heeft geen sinaasappelhuidje, maar is helemaal strak. Er is in al die jaren nog nooit autowax op de bumper geknoeid, anders zouden daar witte vlekken op te zien zijn." 

Buddy Bakker (37) uit Goirle importeert Japanse auto's. ,,Eigenlijk gewoon als hobby, want ik werk bij Tesla." Hij toont zijn trots, een Toyota Crown. ,,Uit 2005, 315 pk en handgeschakeld", somt hij op. ,,In Japan is dit een echte directeursauto. In Nederland rijden er maar twee van rond. Die van mij en nog eentje ergens in Meppel. Ik rijd er dagelijks in, maar de parkeerplaats bij de supermarkt vermijd ik." 

Respect

De bezoekers slenteren ontspannen rond tussen de auto's. Er is muziek en het terras is open. ,,Wat wij nastreven is het jachthavenidee", aldus van Dijke. ,,Bootjesmensen gaan op zondag ontspannen bootjes kijken, wij willen in diezelfde sfeer de gelegenheid bieden om auto's te kijken. De eigenaren hebben veel respect voor elkaar en voor de voertuigen.”

De broers Dieter (22) en Jerre (20) de Bie uit Ochten spreken allebei lyrisch over de Toyota Starlet. ,,Die blokjes zijn niet kapot te krijgen", zo stelt Jerre. Dieter vult aan: ,,Duitse wagens zijn nogal saai en Amerikanen lijken allemaal op elkaar. Japanners hebben een eigen stijl en zijn lekker vierkant." Dieter bezit een grijsachtig exemplaar, Jerre heeft dit weekend een rode uit 1986 aangeschaft. ,,Hij rijdt zo speels, heerlijk. Bij veertig kilometer per uur lijkt het alsof je aan het karten bent."

Volledig scherm
Sleutelen als grote hobby. © H Vdven
Volledig scherm
Buddy Bakker uit Goirle importeert Japanse auto's als hobby. © H Vdven
Volledig scherm
Jerre (links) en Dieter (rechts) de Bie bij hun dierbare Toyota Starlet. © H Vdven