Volledig scherm
Overzicht van de Tiend in Haaren © Google Maps

Ontwikkelaars De Tiend moeten buurman 'extra' planschade betalen

HAAREN - Woningbouwers Van Grunsven BV en J. Vugts moeten Langewegbewoner J. Pijpers alsnog financieel compenseren na de bouw van woningen achter diens achtertuin aan De Tiend.

De Raad van State draagt Van Grunsven en J. Vugts woensdag in een einduitspraak op Pijpers alsnog bijna 4000 euro planschade inclusief rente uit te keren. 

Schadeloos

De Raad is het niet eens met de ontwikkelaars dat Pijpers met een nabetaling voor een strook grond al meer dan voldoende schadeloos is gesteld.

Vugts kocht voor de bouw van de woningen aan De Tiend voor 1500 euro een strook grond van Pijpers. Vugts en Pijpers spraken af dat, mocht ontwikkelaar Van Grunsven woningen op het terrein van Vugts bouwen, Pijpers bovenop die 1500 euro een compensatiebedrag van 22.500 euro zou krijgen.

Volgens de Raad is die afspraak niet op één lijn te stellen met een planschadevergoeding. Die 22.500 is bedoeld ter compensatie van de hogere grondprijs als er woningen op mogen worden gebouwd. 

Nieuwe woningen

En planschade is een compensatie voor de daling van de waarde van Pijpers woning, omdat er nieuwe woningen achter zijn woning zijn gebouwd. Verder ziet de Raad nergens in het verkoopcontract van de grond dat Pijpers ook de planschade heeft afgekocht. Kortom, Van Grunsven en Vugts mogen nog een keer in de buidel tasten.

'Dat bedrag heeft Pijpers ook gekregen,' zei de raadsman van Vugts en Van Grunsven, 'Daar zat alles in, ook de compensatie voor de waardedaling van Pijpers' woning en een afkoopbedrag om bezwaarprocedures te voorkomen.'

Akte

De Raad van State zette daar tijdens de zitting toch wat vraagtekens bij. 'Dat is allemaal mooi en aardig, maar daar lees ik niets van terug in de notariële akte van de overeenkomst', zei rechter en staatsraad Eric Daalder.