Ted Zat, een eerdere winnaar bij de praalwagens in Sint-Michielsgestel. De optocht van dit jaar is naar dinsdag verplaatst.
Volledig scherm
Ted Zat, een eerdere winnaar bij de praalwagens in Sint-Michielsgestel. De optocht van dit jaar is naar dinsdag verplaatst. © Sandra Peerenboom

Ook Boxtel zet streep door optocht

UPDATESINT-MICHIELSGESTEL/DEN DUNGEN/HAAREN - Ook Boxtel heeft een streep gezet door de optocht van zondag. Carnavalspubliek in Den Dungen en Sint-Michielsgestel moet tot dinsdagmiddag wachten om hun optocht te zien voorbij trekken. Op zaterdagmiddag besloten de overkoepelende organisaties in beide dorpen dat de risico’s op zondag te groot zijn. Ook de optocht van Schijndel is afgelast. In Haaren en Gemonde ging de optocht wel door. 

De voorspelde harde wind en overvloedige regen vormen een te groot obstakel.
Fiet Cooijmans over het besluit in Den Dungen: ,,Het bestuur van Krabberdonk overlegde met deelnemers en gemeente. Daarbij is gedacht aan het totaalplaatje, aan de deelnemers én aan het publiek. Iedereen is vol begrip dat wij de optocht naar dinsdag verzetten. Dinsdag start de optocht om 13.11 uur, eerder dus dan gebruikelijk op zondag."

Verkeersregelaars zijn geïnformeerd, over de prijsuitreiking volgt nadere informatie, aldus Cooijmans. Bas van der Velden licht het besluit vanuit Sint-Michielsgestel toe: ,,Het bestuur van de Fidderoasie Bokkendonk heeft hiertoe in overleg met de optochtcommissie besloten. Door de voorspelde weersomstandigheden, met name de harde wind, is een veilig verloop van de optocht niet te garanderen. Op zaterdag om 12.00 uur werden de bouwers van het genomen besluit op de hoogte gesteld. Jammer natuurlijk, maar iedereen kan er begrip voor opbrengen."

De Bokkendonkse optocht start op dinsdagmiddag om 12.11 uur en legt de gebruikelijke route af door het centrum van Bokkendonk. De prijsuitreiking zal plaatsvinden bij de Meander.

Schijndel ook niet  

Ook de optocht van Schijndel gaat niet door, zo werd zaterdagavond besloten. Deze optocht wordt waarschijnlijk verplaatst naar zondag 15 maart. Het is voor het eerst in de 65-jarige historie van Schorsbos dat de optocht niet doorgaat. 

Haaren en Gemonde wél 

In Haaren en Gemonde gingen de optochten zaterdag wél door. Veel algemene thema’s waren hier te zien, maar toch óók actuele thema’s, zoals in Struivendorp, ofwel Haaren, met wat knipogen naar de gemeentelijke herindeling.

‘Met de Haarense expres naar Oisterwijk CS’, in een lange trein vol kinderen van voetbalvereniging Nemerlaer. Met een 1e klasse, 2e klasse en een verbrande koffer als verwijzing naar de brand op Haarendael. ,,Ja, we nemen alle rotzooi meer naar Oisterwijk”, grinnikte machinist Job Wittens.


De tekst gaat onder de foto door. 

De optocht in Haaren ging wél door.
Volledig scherm
De optocht in Haaren ging wél door. © Noor Reigersman/BD

Flierefluiters 

Nog verder over de grenzen ging het met de wagen van CV De Flierefluiters: 75 jaar vrijheid, stop met schieten zodat iedereen (met carnaval) kan genieten.’ Een roze tank. ,,De jongens wilden een tank, de meisjes wilden roze”, vatte begeleider Twan Van Hooft samen. In Mullukzuipertjesland (Gemonde) ging het ook buiten de grenzen - over stikstof: ‘de boeren meuge de kussen nie houwe, mar ze kunnen wel de vliegtuige volstouwe’.

Beeldend neergezet met een vliegtuig met een massa ‘mest’ erop. ,,Hadden we snel bedacht”, liet Petra van Esch van het groepje weten. CV Ut gu ni van èges bleef wel binnen de gemeentegrenzen met de felbegeerde ‘nieuwbouw in Gimde’. Schots en scheef neergezet, waarmee het aansloot op het thema ‘Schots en scheef.’ ,,Wij willen graag op onszelf gaan wonen, in Gemonde”, legde Joep Kapteijns uit. ,,Maar dat lukt niet.”

Ook de optocht in Gemonde ging door.
Volledig scherm
Ook de optocht in Gemonde ging door. © Noor Reigersman/BD
  1. Fitter dan fitboy Ronny
    Column

    Fitter dan fitboy Ronny

    Squads. Lunges. Burpees. Het is alweer twee weken geleden dat ik een virtuele sportles volgde. Met Basic Fit’s Ronny vanuit zijn woonkamer als drill instructor. ‘Dit is echt supertof. Gaan we tijdens deze quarantaine elke dag doen!’, zei ik toen nog. Nu, inmiddels veertien dagen later, kan ik niet anders dan constateren dat ik vooral rondjes met de hond en wandelingen van laptop via fornuis naar wasmachine en weer terug gemaakt heb. En dat het weliswaar elke dag joggingbroekendag was, maar dat er verdacht weinig gejogd is.