Volledig scherm
De Sint Petrus-basiliek in Boxtel. © Privécollectie

Oorlogsverhalen in Boxtelse bieb: wie waren de redders van de Petrustoren?

BOXTEL - Het heeft niet veel gescheeld of de eeuwenoude Petrustoren was aan het einde van de bezetting in Boxtel opgeblazen door de Duitsers. De toenmalige pastoor Van Besouw kreeg op donderdag 28 september 1944 van de Duitse staf die onder leiding stond van generaal Walter Poppe, het bevel om de torenspits binnen enkele dagen af te breken of anders ‘vrijwillig af te branden’. Maar de toren staat er nu nog steeds.

Hoe de toren nu precies werd gered, zal volgende week vrijdag 18 oktober worden verteld door Harold van de Laar en Fons van Heesch in de bibliotheek aan de Burgakker 4 in Boxtel. Hun opa’s zijn betrokken geweest bij de ‘redding van de toren’.

Andere verhalen

Er worden op deze avond ook nog andere verhalen verteld over gebeurtenissen die zich in de loop van de oorlog in Boxtel hebben afgespeeld. Zoals over het bombardement op het station in de nacht van 22 op 23 mei 1940, over  Duitsers en verzet in het Theresiaklooster en het opblazen van de Zwaansebrug op 24 oktober 1944.

De verhalenavond wordt geleid door Hans van Liempt en begint om 19.30 uur. De toegang is gratis. Rond 21.30 uur is de avond met oorlogsverhalen afgelopen.