Volledig scherm
© Guardia Civil

Oplichter (34) maakt ‘testritje’ met peperdure Aston Martin in Boxtel, maar crasht tegen politieauto in Spanje

BOXTEL - De Spaanse politie is erin geslaagd om een oplichter (34) te pakken die vrijdag in Boxtel met een dure Aston Martin een ‘testritje’ maakte maar uiteindelijk naar het verre zuiden reed. Hij deed alsof hij de wagen huurde bij Classic Park in Boxtel, maar gaf als onderpand een gestolen auto op. Uiteindelijk crashte hij tegen een politieauto.

De man, met Belgische nationaliteit, heeft een hele batterij criminele feiten op zijn kerfstok. In augustus vorig jaar werd hij al een keer opgepakt nadat hij in Nederland een testritje had gemaakt met een Mercedes en helemaal tot in Spanje was gereden. Deze keer deed hij hetzelfde, met de dure Aston Martin van Classic Park in Boxtel. 

Betrapt

Volledig scherm
© Guardia Civil

De man maakte er een gewoonte van om naar hotels en restaurants te gaan, zich daar goed in de watten te laten leggen en er dan zonder te betalen vandoor te gaan.


Dat deed hij in augustus vorig jaar ook in een autogarage in Nederland. Hij slaagde erin de verkoper te overtuigen om hem een testritje te laten maken met een tweedehands Mercedes. Maar in plaats van daarna terug te keren, reed hij met de wagen naar het noordwesten van Spanje. Daar verving hij de nummerplaten door de Spaanse nummerplaten van een buurman. Die reed ook met een Mercedes, maar dan wel van een ander type. Hij werd echter betrapt tijdens een routinecontrole van de politie. Die had hem achter het stuur zien zitten en kende zijn reputatie. Hij werd toen beschuldigd van diefstal en fraude, maar kwam vrij op borg. 

Testritje: ‘Ben zo terug’

Zijn voorliefde voor dure wagens bleek ook vrijdag. Hij zei tegen het personeel van Classic Park Boxtel een testritje te willen maken en terug te komen om te betalen. Hij gaf een dure BMW als onderpand, maar ook die bleek gestolen. Hij kwam niet terug, in plaats daarvan reed hij naar Spanje. 

Daar was de Spaanse Guardia Civil ingelicht, die hem signaleerde. De politie van Pontevedra – in het uiterste noordwesten van Spanje – had zich zondagmiddag opgesteld bij het huis van de verdachte in Sanxenxo, na een uitgebreid onderzoek. De agenten wilden hem oppakken voor een waslijst aan misdrijven in de regio.

Wilde achtervolging en dure auto crasht tegen politiewagen

Maar in plaats van zich gewonnen te geven, reed hij weg in de gestolen auto. Er volgde een wilde achtervolging waarbij hoge snelheden gehaald werden. Uiteindelijk knalde de man – die zowel de Belgische als de Spaanse nationaliteit heeft volgens lokale media – tegen een politiewagen. De schade aan de dure Aston Martin is groot. 

De man zit nu in de cel en zal dinsdag voor de rechter verschijnen. Hij wordt na zijn recentste stunt niet alleen vervolgd voor diefstal en fraude, maar ook voor het belagen van de politie en het in gevaar brengen van andere weggebruikers. Het is niet duidelijk welke straf hij riskeert.

Wanneer de auto terugkeert naar Boxtel, is nog niet bekend. Het Boxtelse bedrijf laat weten erg blij te zijn dat de auto gevonden is. ,,Het ziet er naar uit dat onze Aston Martin DB9 terecht is! Dank aan iedereen voor het helpen uitkijken”, laat het bedrijf weten op Facebook.