Volledig scherm
De vier nieuwe wethouders in Sint-Michielsgestel zijn geïnstalleerd. © Domien van der Meijden

Oppositie vindt vier wethouders Gestel te duur en te veel

SINT-MICHIELSGESTEL - De oppositie had donderdagavond ferme kritiek op het aantal van vier wethouders dat de coalitie van PPA, CDA en VVD levert in het nieuwe college van Sint-Michielsgestel. ,,Dat kost de gemeenschap te veel geld."

Sint-Michielsgestel kan het makkelijk met drie wethouders af. Dat is in het verleden ook zo gedaan. Waarom dan nu vier wethouders. Dat jaagt de gemeenschap maar op kosten en van dat geld kun je mooie, andere dingen doen. Zo redeneerde de oppositie donderdag  in Sint-Michielsgestel waar de nieuwe gemeenteraad en het nieuwe college van burgemeester en wethouders werd geïnstalleerd.

Met name Roel Bouwman van D66, Yvonne Matthijsse van de Gestelse Coalitie en Jan Pieter Vermeulen van de PvdA hadden grote moeite met het feit dat het college in deze periode met 0,7 formatieplaats wordt uitgebreid van 2,5 wethouders naar 3,2 (twee in deeltijd: Peter Raaijmakers en Bart van de Hulsbeek) en twee fulltimers: Ed Mathijssen en Lianne van der Aa. ,,We hebben jaren van bezuinigen achter de rug. En dan nu als eerste formatieplekken voor wethouders er bij. Dat is richting de burgers een verkeerd signaal. Dat kost sowieso 70.000 euro extra per jaar. Maar als je alle kosten rekent, dan kom je aan vijf ton in vier jaar. Absurd", aldus Bouwman.

Ook Vermeulen en Matthijsse vonden het niet verantwoord. ,,Voor die vijf ton kun je mooie dingen doen", stelde Vermeulen. ,,Ik wil wel eens weten wat er allemaal blijft liggen aan werk als we een wethouder schrappen?", zo vulde Matthijsse aan.

Wethouder Ed Mathijssen, tevens formateur bij de nieuwe coalitie stelde het zo: ,,Een half miljoen is buiten proportie. We gaan er niet van uit dat wachtgeld ook gebruikt moet worden. Dat hoort bij de risico's die je nu eenmaal loopt. Het is mijn stellige overtuiging dat 3,2 formatieplaatsen nodig is. De afgelopen jaren hebben de wethouders niet op extra uren gekeken. En we hebben nogal wat ambities die we waar willen maken. Daar moeten de schouders onder."

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Deze Brabantse podcasts zijn het luisteren waard

    Deze Brabantse podcasts zijn het luisteren waard

    Podcasts zijn het helemaal. Ooit bedacht om bestanden op te nemen in RSS-feeds, nu niet meer weg te denken uit het medialandschap. Ze gaan over nieuws, sport, kunst&cultuur, levensvragen en zelfs tieten. Over elk denkbaar onderwerp is wel een podcast te vinden. Om je wegwijs te maken door de vele gesprekken en het oeverloze geouwehoer, hebben we een geheel willekeurige lijst gemaakt met podcasts die een link hebben met Brabant. Aanvullingen zijn welkom via dit e-mailadres.